ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: O αποπεμφθείς πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας αποδέχεται την κυριαρχία της Μαδρίτης

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

O φυλακισμένος πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας, Οριόλ Ζουνκέρας, καθώς και άλλοι τρεις φυλακισμένοι του αυτονομιστικού κόμματος ΕRC δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο δίνει στη Μαδρίτη τον έλεγχο της περιφέρειας, δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης τους. 

Ο Ζουνκέρας και άλλα επτά πρώην μέλη του καταλανικού υπουργικού συμβουλίου συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, εν αναμονή της δίκης τους, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή στην παράνομη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της Καταλωνίας στις 27 Οκτωβρίου. 

Οι κατηγορούμενοι ελπίζουν ότι η αποδοχή της εξουσίας της Μαδρίτης πάνω στη βόρεια περιφέρεια της χώρας μπορεί να ωθήσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε αλλαγή της στάσης του αναφορικά με την κράτηση τους, απελευθερώνοντας τους εγκαίρως, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, σε δήλωση του προς το Ανώτατο Δικαστήριο, ο δικηγόρος ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι δεν συμφωνούν με την εφαρμογή του αρθρου 155, το οποίο αφαίρεσε τις εξουσίες από την τοπική κυβέρνηση, αλλά ωστόσο την αποδέχονται.

«Οι εντολοδόχοι μου αποδέχθηκαν, και αποδέχονται, την εφαρμογή του 155…αλλά το έχουν πράξει από μια θέση βαθιάς πολιτικής και δικαστικής ασυμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι η δήλωση δεν σημαίνει ότι αποκηρύττουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ