Στην τελική ευθεία το Μουντιάλ Συλλόγων

Στην τελική ευθεία το Μουντιάλ Συλλόγων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα ευρωπαϊκές ομάδες και πέντε νοτιοαμερικανικές αναμένεται να λάβουν μέρος στο Μουντιάλ Συλλόγων που σχεδιάζει η FIFA σε αντικατάσταση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσίευσε χθες η ισπανική εφημερίδα «Μάρκα».

Στη διοργάνωση που προγραμματίζεται να κάνει την πρεμιέρα της το 2021, θα συμμετέχουν 24 ομάδες και από τις πέντε ηπείρους, χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τριών ομάδων, από τους οποίους θα προκρίνεται στα προημιτελικά μόνο η νικήτρια κάθε γκρουπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μαδρίτης οι λεπτομέρειες ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά σε γενικές γραμμές η διεθνής ομοσπονδία έχει καταλήξει στη μορφή της διοργάνωσης που θα διεξάγεται ανά τετραετία τη χρονιά πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ετσι με βάση τα σχέδια της FIFA στο «Σούπερ Μουντιάλ Συλλόγων» θα λάβουν μέρος οι τέσσερις τελευταίες νικήτριες του Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA, οι τέσσερις φιναλίστ του θεσμού και οι τέσσερις πρώτες στη βαθμολογία της UEFA που δεν θα έχουν ήδη πάρει το εισιτήριο για την παγκόσμια διοργάνωση από συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς τελικούς.

Οπως μάλιστα επισημαίνει η «Μάρκα», εάν η επιλογή γινόταν σήμερα, την ευρωπαϊκή συμμετοχή θα αποτελούσαν τέσσερις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σεβίλλη), δύο αγγλικές (Μάντσεστερ Σίτι και Αρσεναλ), δύο γερμανικές (Μπάγερν και Ντόρτμουντ), δύο πορτογαλικές (Μπενφίκα και Πόρτο) καθώς και οι Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν.

Εφόσον το ίδιο σκεπτικό εφαρμοστεί και για τη συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής, θέση στο τουρνουά θα λάβουν οι τέσσερις τελευταίοι νικητές του Κόπα Λιμπερταδόρες και η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατάταξη της Conmebol. Αν επιλέγονταν τώρα οι Νοτιοαμερικανοί εκπρόσωποι, θα ήταν οι αργεντίνικες Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα Τζούνιορς και Σαν Λορένσο, η Ατλέτικο Μινέιρο της Βραζιλίας και η Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας.

Η FIFA θα παραχωρήσει από δύο θέσεις στη διοργάνωση στη Βόρεια-Κεντρική Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική. Πιθανότατα τις θέσεις θα παίρνουν οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες κάθε συνομοσπονδίας, ενώ την 24η θέση λογικά θα την εξασφαλίσει ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, εκτός αν χρειαστεί να δώσει μπαράζ με ομάδα άλλης ηπείρου.

Με δεδομένα τα προβλήματα που έχει η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022, καθώς θα αποφευχθεί η διεξαγωγή του το καλοκαίρι λόγω ζέστης, η FIFA προσανατολίζεται στην ανάθεση της διοργάνωσης στην Κίνα, εταιρεία της οποίας αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς χορηγούς της διεθνούς ομοσπονδίας.

Με βάση το σχέδιο, για να κατακτήσει μια ομάδα το τρόπαιο θα πρέπει να δώσει πέντε παιχνίδια, και η διοργάνωση δεν θα διαρκεί πάνω από 20 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή