Ανοικτή σε συμφέρουσα πρόταση πώλησης εργοστασίου είναι η «Τιτάν»

Ανοικτή σε συμφέρουσα πρόταση πώλησης εργοστασίου είναι η «Τιτάν»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν αποτελεί πλέον ταμπού για τον όμιλο η πιθανή πώληση εργοστασίου στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, εφόσον εξυπηρετεί τα σχέδιά μας», δήλωσε χθες στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Τιτάν» κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προοπτικών ανάπτυξης της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Ο κ. Κανελλόπουλος ξεκίνησε την παρουσίαση του ομίλου με τη φράση «η γεωγραφική εξάπλωση που επέλεξε η διοίκηση πριν από 25 χρόνια μας έδωσε το δικαίωμα να επιζήσουμε και να επιβιώσουμε από την πολύχρονη κρίση που μαστίζει τη χώρα», προσθέτοντας ότι το 2017 η αγορά των ΗΠΑ ήταν ο κινητήριος μοχλός κερδοφορίας του ομίλου, η αγορά των Βαλκανίων κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Απαντώντας σε ερώτηση εάν η εταιρεία αναζητεί νέα εξαγορά επιχείρησης υπογράμμισε: «Οι επεκτατικές κινήσεις της “Τιτάν” δεν είναι ούτε υπόσχεση ούτε και αναγκαιότητα, αν και εφόσον ανακαλύψουμε νέα περίπτωση εξαγοράς το επόμενο διάστημα θα την εξετάσουμε, αλλά η υπομονή είναι ο καλύτερος οδηγός μας».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης ανέφερε ότι τα τελευταία 17 χρόνια (2000-2016) ο όμιλος έχει επενδύσει συνολικά 4 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων του και για εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας μόνο ίδια κεφάλαια, αφού δεν έχει πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίων και έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια και σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων στη χώρα φθάνει το 85% και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αισιόδοξες, αφού από τον ερχόμενο Ιανουάριο αυξάνει τις τιμές πώλησης τσιμέντου και θ’ ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση τον προσεχή Απρίλιο.

Ο κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «σήμερα η εταιρεία έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού, αφού τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος επιτοκίου που δανειζόμαστε είναι 3,5%».

Για την ελληνική αγορά τσιμέντου το στέλεχος της «Τιτάν» υπογράμμισε ότι «έχουμε κολλήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αφού ιδιωτική οικοδομή δεν υπάρχει» και προέβη στην εκτίμηση ότι «υπάρχει το κομμάτι της αντικατάστασης των παλαιών σπιτιών τα επόμενα χρόνια που μπορεί να τονώσει την εγχώρια αγορά τσιμέντου, αλλά εκτιμώ ότι η πραγματική ελπίδα ανάκαμψης θα έρθει από το εξωτερικό με την αγορά και κτίσιμο κατοικιών από ξένους επενδυτές».

Ο κ. Κανελλόπουλος για να περιγράψει την καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα ανέφερε το εξής παράδειγμα: πριν από την κρίση στην Ελλάδα, το 2008, οι κατασκευές αποτελούσαν το 11% του εγχώριου ΑΕΠ και σήμερα είναι κάτω από το 1%, όταν στην Τουρκία ο ίδιος κλάδος αντιστοιχεί στο 18% του τουρκικού ΑΕΠ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από τον τυφώνα «Ιρμα» στην Αμερική που κόστισε 8 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ ακόμη 6 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της εθελουσίας εξόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο. Η καθαρή κερδοφορία του τρίτου τριμήνου ήταν της τάξεως των 19,2 εκατ. ευρώ από 112,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών κατά το εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 14%, σε 667,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 42%, σε 138,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή