Δριμεία κριτική της Uber από την επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ

Δριμεία κριτική της Uber από την επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη, η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βιέρα Γιούροβα, άσκησε δριμεία κριτική στην εταιρεία μεταφορών Uber, αποκαλώντας τον χειρισμό της στον τομέα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων «ανεύθυνο».

Η Uber αποκάλυψε την προηγούμενη μόλις εβδομάδα μία μαζική παραβίαση δεδομένων, η οποία έλαβε χώρα πριν από ένα χρόνο και δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, καθώς η εταιρεία προσπάθησε να τη συγκαλύψει. Η παραβίαση περιελάμβανε προσωπικές πληροφορίες 57 εκατομμυρίων χρηστών και οδηγών της Uber.

«Η Uber περίμενε περισσότερο από ένα χρόνο, για να ενημερώσει το κοινό και τους πελάτες της γι’ αυτή την παραβίαση. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε επαρκώς σε μια τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά», ανέφερε η Γιούροβα, σ’ ένα συνέδριο προστασίας δεδομένων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο εμβληματικός νόμος περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο και θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν στις εταιρείες πρόστιμα έως και 4% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους για κακή διαχείριση της παραβίασης δεδομένων.

Η κριτική της επιτρόπου αποτελεί την ισχυρότερη μομφή κατά της Uber από την ΕΕ, μετά την αποκάλυψη της παραβίασης δεδομένων. Η εταιρεία αντιμετώπισε μία πληθώρα προβλημάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών προσφυγών σε πολλές χώρες σχετικά με την μεταχείριση των οδηγών της.

Από τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται σε μία νομική πάλη με τις αρχές μεταφορών του Λονδίνου, έπειτα από μια απαγόρευση, που έκρινε την εταιρεία «ακατάλληλη και ανίκανη» και επέδειξε «έλλειψη εταιρικής ευθύνης».

Την Τετάρτη, οι Ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων όρισαν ένα κλιμάκιο για την διερεύνηση της παραβίασης δεδομένων. Η επονομαζόμενη Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι «όρισε ένα κλιμάκιο στην υπόθεση παραβίασης δεδομένων της Uber» με επικεφαλής την ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει μέλη των γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών, βελγικών, γερμανικών και βρετανικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή