Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ σημείωνε χθες ο δείκτης Dow Jones εν μέσω της συνεδρίασης στη Wall Street, ξεπερνώντας τις 24.200 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε το μεγαλύτερο μηνιαίο ράλι από το 2007. Εναυσμα στα υψηλά κέρδη της Wall Street έδωσε η στήριξη του Ρεπουμπλικανού Τζον Μακέιν –μέλος της Γερουσίας που έχασε τις προεδρικές εκλογές το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα– στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ. Η έγκριση ή μη του νομοσχεδίου από τη Γερουσία κρίνεται από ελάχιστες ψήφους λόγω της οριακής διαφοράς ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,33%, ο γαλλικός Cac-40 κατά 0,47%, ο γερμανικός Dax κατά 0,29% και ο βρετανικός FTSE-100 κατά 0,9%. Ο κατασκευαστικός κλάδος και ο κλάδος πρώτων υλών κατέγραψαν τις χειρότερες αποδόσεις. Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,1902 δολάρια. Παρομοίως, η στερλίνα αναρριχήθηκε έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες για το κόστος του διαζυγίου ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε.

Οι τιμές του «μαύρου» χρυσού δεν σημείωσαν μεγάλες μεταβολές μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι παρατείνεται το «πάγωμα» της παραγωγής μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού, της Ρωσίας και ορισμένων άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών μέχρι τα τέλη του 2018.

Η παράταση για «πάγωμα» της ημερήσιας παραγωγής τους επί ένα εννεάμηνο ακόμα μετά τον Μάρτιο του 2018, όταν έληγε κανονικά η συμφωνία, ήταν αναμενόμενη. Ουσιαστικά, οι συμμετέχουσες χώρες στη συμφωνία θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν 1,8 εκατ. βαρέλια λιγότερα, ημερησίως, μέχρι τα τέλη του έτους. Η τιμή του αργού πετρελαίου αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου και διαμορφώθηκε χθες βράδυ στα 57,14 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,26%. Στο Λονδίνο, αντίστοιχα, η τιμή του Brent αναρριχήθηκε 0,51% στα 63,23 δολάρια το βαρέλι. Οπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, αυτή τη φορά τίθεται πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας, οι οποίες δεν συμμετείχαν στην αρχική συμφωνία που λήγει τον Μάρτιο. Οι δύο χώρες είχαν εξαιρεθεί προηγουμένως λόγω αναταραχών στο εσωτερικό τους. Από τον Μάρτιο θα πρέπει να παράγουν συνολικά πάνω από 2,8 εκατ. βαρέλια, ημερησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή