Πρόσβαση των κομμάτων σε τηλεγραφήματα

Πρόσβαση των κομμάτων σε τηλεγραφήματα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για εμάς, η όλη σκανδαλολογική συζήτηση (σ.σ. σε σχέση με τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία) θεωρείται λήξασα», δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής επιθυμίας να αφήσει το όλο ζήτημα πίσω, με τη βοήθεια και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, που, εκ των πραγμάτων, θέτει νέο πλαίσιο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Βεβαίως, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα των νέων αποκαλύψεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όπως οι χθεσινές καταγγελίες από την πλευρά της Ν.Δ. ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, κατέθεσε στη Βουλή αμφιβόλου γνησιότητος έγγραφα.

Ο κ. Τζανακόπουλος φρόντισε χθες να υπογραμμίσει ότι «η Σαουδική Αραβία φαίνεται, και εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί, να μην ενδιαφέρεται πλέον για τη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία παραμένει “παγωμένη”».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι υπέρ της επιβολής εμπάργκο στην πώληση όπλων της Ε.Ε. προς τη Σαουδική Αραβία. Από την απόφαση αυτή διαφοροποιήθηκε το ΕΛΚ, που δεν δέχθηκε να υπάρξει και δεύτερη αναφορά σε εμπάργκο, καθώς ήδη αυτή η αναφορά έχει ενσωματωθεί στο σχετικό ψήφισμα. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε σχετικά ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Χθες, από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε δυνατότητα για δύο ώρες στα κόμματα της αντιπολίτευσης να δουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Δευτέρα. Αυτό έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο τηλεγραφήματα του Ελληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία προς την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Με το πρώτο ενημερώνει, τον Νοέμβριο του 2016, για το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για τα βλήματα. Το δεύτερο εστάλη τον Νοέμβριο του 2017, όταν το σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει. Ο πρέσβης ενημερώνει ότι δεν είχε ποτέ επικοινωνία με άλλους πέραν των θεσμικών παραγόντων, δηλαδή το ΥΠΕΞ και τη βασιλική αυλή και αναφέρει ότι πηγή του είναι ο Σφακιανάκης, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. Τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ότι ο Σφακιανάκης ζήτησε να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα για να διαπραγματευθεί τη συμφωνία περιγράφονται ακροθιγώς, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα τηλεγραφήματα πέραν των δύο στα οποία επετράπη πρόσβαση χθες.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, από τις καταγγελίες που ακούστηκαν για τους χειρισμούς χθες, επέλεξε να απαντήσει στην αναφορά του κ. Μάκη Βορίδη σε δηλώσεις ατόμου που παρενέβη τηλεφωνικά σε ραδιοφωνική εκπομπή (Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) και δήλωσε ότι είναι ο φερόμενος ως ενδιάμεσος στη συμφωνία, Βασίλης Παπαδόπουλος και ανέφερε ότι γνωρίζει την οικογένεια του κ. Καμμένου ήδη από το 1978. Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Τwitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε: «Το 1978 όταν ο Βορίδης κυνηγούσε πολίτες με τσεκούρια ήμουν 13 χρόνων και πήγαινα σχολείο. Δεν πούλαγα αυτοκίνητα στον Παπαδόπουλο. Τσάμπα μεροκάματα δίνετε στον concilierre, ξεφτιλίζεστε περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή