ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ μείωσης μεταναστών στη Βρετανία μετά το Brexit

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πτώση-ρεκόρ σημείωσε η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία στους 12 μήνες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που παρουσίασε χθες το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Ο αριθμός των πολιτών που μετανάστευσαν στη Βρετανία από τον Ιούνιο 2016 μέχρι τον φετινό Ιούνιο καταποντίστηκε στις 230.000, σημειώνοντας αξιοσημείωτη πτώση κατά 106.000 πολίτες σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα. Η πτώση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1980 και οφείλεται στην ισχυρή επικράτηση του αριθμού των Ευρωπαίων πολιτών που έφυγαν από τη Βρετανία έναντι όσων έφθασαν εκεί.

Η μετανάστευση προς τη Βρετανία παραδοσιακά ξεπερνούσε κάθε χρόνο τον αριθμό των 100.000 από το 1998. Ο λόγος είναι ότι η Βρετανία παραδοσιακά εθεωρείτο χώρα που διαθέτει ανθηρή οικονομία και ευέλικτους εργασιακούς κανόνες. Κατά τον Τζόναθαν Πόρτες, καθηγητή Οικονομικών στο King’s College London, η πτώση της μετανάστευσης συνδέεται αναπόσπαστα με την οικονομική καθίζηση μετά την ψήφο του Brexit και την αποδυνάμωση της λίρας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει πως η ανάπτυξη της Βρετανίας την τελευταία δεκαετία οφείλεται σημαντικά στην αύξηση των εργαζομένων, που επήλθε λόγω της μετανάστευσης. Παράλληλα, τονίζει πως μία πτώση των μεταναστών προς τη Βρετανία πιθανώς να οδηγήσει σε ένα νέο, πιο αργό «όριο ταχύτητας» για την οικονομία, κάτι που θα μπορούσε να την καταστήσει ευάλωτη στον πληθωρισμό.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ