ΚΟΣΜΟΣ

Προς απαγόρευση γύρος και ντονέρ σε Ευρωπαϊκή Ενωση

A.P.

Παραδοσιακό ντονέρ κεμπάπ σε ταχυφαγείο της Φρανκφούρτης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επίθεση κατά μέτωπον δέχεται το αγαπημένο τουρκικό έδεσμα γνωστό στην Ελλάδα ως «γύρος» και στον υπόλοιπο κόσμο ως «ντονέρ κεμπάπ», μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύσει τη χρήση φωσφορικών αλάτων.

Τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιούνται στο κεμπάπ ως συντηρητικό, αλλά και ως μέθοδος διατήρησης της γεύσης του κρέατος. Η απόφαση των Ευρωπαίων νομοθετών έγινε δεκτή με οργή από τους Τούρκους εστιάτορες στη Γερμανία, μεγάλο ποσοστό των οποίων εξασφαλίζει το εισόδημά του από την πώληση κεμπάπ σε μικρές και μεγάλες γερμανικές πόλεις.

Κύκλοι του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις των φωσφορούχων αλάτων στην ανθρώπινη υγεία και τη σχέση τους με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η οργή των ιδιοκτητών εστιατορίων κεμπάπ οξύνεται, όμως, εξαιτίας της άδειας που έχει παραχωρήσει η Ε.Ε. στη χρήση φωσφορικών αλάτων σε ορισμένα είδη αλλαντικών. Πολλοί Τούρκοι εστιάτορες εκτιμούν μάλιστα ότι η πρόταση των Ευρωβουλευτών για απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων αποτελεί μέρος ευρύτερης «αντιτουρκικής» εκστρατείας. «Αναζητούν τρόπους για να πλήξουν τις τουρκικές επιχειρήσεις εδώ στη Γερμανία. Μια τέτοια απαγόρευση είναι γελοία», λέει ο Μπαρίς Ντονμέζ, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου κεμπάπ στη συνοικία Μίτε του Ανατολικού Βερολίνου.

Η «κρίση του κεμπάπ» ξέσπασε μετά την πρόταση της Κομισιόν για επίσημη αναγνώριση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο πρόβειο και στο μοσχαρίσιο κρέας, βασικά συστατικά του παραδοσιακού τουρκικού κεμπάπ. Η πρόταση της Κομισιόν, όμως, συνάντησε αντιδράσεις μελών της Επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία καταψήφισαν την πρόταση με 32 ψήφους κατά και 22 υπέρ.

Χρησιμοποιώντας πληθώρα ιατρικών μελετών, οι διαφωνούντες Ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η πλήρης απελευθέρωση της χρήσης φωσφορικών αλάτων θα απειλούσε την υγεία των Ευρωπαίων. Η ενδεχόμενη απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνέρχεται σε δύο εβδομάδες, προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες κεμπάπ.

«Αν το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης για το κεμπάπ, αυτό θα σημάνει τη θανατική καταδίκη της βιομηχανίας του ντονέρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση», λέει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Παραγωγών Κεμπάπ Κενάν Κογιουντσού, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Τις θέσεις της ένωσης εμφανίσθηκε χθες να υιοθετεί η ευρωβουλευτής του κόμματος CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, Ρενάτα Ζόμερ, που έγραψε στη σελίδα της στο Facebook: «Μία απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων θα είναι το τέλος της παραγωγής κεμπάπ και θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, 16.000 εστιατόρια κεμπάπ λειτουργούν σήμερα στη Γερμανία, προσφέροντας καθημερινά 3 εκατομμύρια γεύματα στους πελάτες τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ