ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται «μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επίθεση στην κυβέρνηση για την βλαπτική, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των υπερπλεονασμάτων αλλά και για το επιχειρούμενο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο   28ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι με κυβέρνησηΤσίπρα δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια και ότι για να μπορέσει πραγματικά να ξεπεράσει την κρίση, η χώρα χρειάζεται ένα  «μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ».

«Η πολιτική του υπερπλεονάσματος έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί βλάβη στην πραγματική οικονομία. Διότι μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξής της. Κλαδεύει το δέντρο πολύ πριν αυτό είναι σε θέση να δώσει καρπούς. Και όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες και να στηθούν ψεύτικες επικοινωνιακές φιέστες. Δήθεν παίρνουμε από την μεσαία τάξη για να στηρίξουμε με επιδόματα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.  Αυτή η πολιτική,  αποτελεί προβληματική συνταγή για τη χώρα.  Όπως κάθε πολιτική που εμπνέεται από λαϊκισμό και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και βέβαια βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική θέση της Νέας Δημοκρατίας που θα έπρεπε να αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο: την αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ανάπτυξη του Γ΄ Τριμήνου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «τουλάχιστον υπεραισιόδοξη» την κυβερνητική πρόβλεψη για ετήσια αύξηση κατά 1,6% του ΑΕΠ, καθώς για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να κλείσει με ανάπτυξη της τάξης του 3%.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας πρέπει να είναι η αποκάλυψη και η τιμωρία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και ζήτησε από την κυβέρνηση «επιτέλους να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χωρίς κανένα όριο.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι τα «πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Η. μετατέθηκαν για το μέλλον» και εκτίμησε ότι δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί ότι «μετά το τέλος του προγράμματος η χώρα θα δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια»

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης για τα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια που «με περισσή ελαφρότητα» όπως είπε «ευαγγελίζεται η κυβέρνηση».

Απόπειρα εξαπάτησης

«Δυστυχώς δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» το 2018.  Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν από το 2019. Μέτρα μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου ορίου που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφοντας το de facto 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

«Καθαρή έξοδος» λοιπόν δεν υπάρχει με κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πραγματική έξοδος από τη κρίση μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ.  Και αν αυτή η λέξη τρομάζει κάποιους τους λέω ότι το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι το ρίσκο της αδράνειας».

Τέλος αναφερόμενος στη «γενιά των 360 ευρώ», ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκρηκτικό μηχανισμό» για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας το brain drain σε συνδυασμό με την αρνητική δημογραφική τάση και έθεσε ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας «όχι όμως με περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, όχι δηλαδή με χαμένες γενιές των 360 ευρώ»

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ