Αρση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Πουτζντεμόν

Αρση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Πουτζντεμόν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Να αποσύρει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του καθαιρεθέντος ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, και τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησής του, αποφάσισε χθες Ισπανός δικαστής. Η απόφαση συνεπάγεται πως ο Πουτζντεμόν και οι σύμμαχοί του μπορούν να παραμείνουν στο Βέλγιο, όπου είχαν διαφύγει ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη για τις κατηγορίες της στάσης, εξέγερσης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Εάν ο Πουτζντεμόν επιστρέψει στην Ισπανία, τότε ο ίδιος θα συλληφθεί από τις εθνικές αρχές, καθώς εξακολουθεί να ισχύει το εκδοθέν εθνικό ένταλμα σύλληψης.

Ο λόγος που ώθησε τον δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα σε αυτήν την κίνηση σχετίζεται με το γεγονός πως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης προϋποθέτει ότι συνήθως ένα αδίκημα θα πρέπει να χαρακτηρίζεται αξιόποινο από τη νομοθεσία αμφοτέρων των κρατών έκδοσης και εκτέλεσης του εντάλματος. Το ζήτημα που ανέκυψε είναι πως το βελγικό δίκαιο χαρακτηρίζει διαφορετικά τα αδικήματα της στάσης και εξέγερσης, με αποτέλεσμα η μόνη κατηγορία για την οποία θα μπορούσε να εκδοθεί ο Πουτζντεμόν είναι αυτή της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η ποινή δεν είναι η φυλάκιση, αλλά περιορίζεται στην επιβολή χρηματικού προστίμου και την απαγόρευση κατάληψης δημόσιου αξιώματος. Συνεπώς, ο δικαστής θεώρησε πως πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν όσοι κρατούνται στην Ισπανία σε δυσμενέστερη θέση από αυτούς που έχουν διαφύγει.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου συμπίπτει χρονικά με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των καταλανικών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, στις οποίες ο Πουτζντεμόν θα συμμετάσχει από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η παράταση της παραμονής του στο Βέλγιο ενδεχομένως να ευνοήσει τον αντίπαλό του Οριόλ Γιουνκέρας, τον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος κρατείται στη φυλακή και κονταροχτυπιέται στις δημοσκοπήσεις με το φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή