Βαρύ κλίμα λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν – Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Βαρύ κλίμα λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν – Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, αντιδράσεις από αντιπολίτευση

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην Αθήνα καθώς λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με συνέντευξή του στον Αλ. Παπαχελά, έβαλε στο τραπέζι το σύνολο των απαιτήσεων της Άγκυρας. 

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται λίγο μετά τις 10:30 στην ελληνική πρωτεύουσα, έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, έκανε λόγο για «150.000 Τούρκους» στη Θράκη, ενώ αμφισβήτησε την ελληνική Δικαιοσύνη στο ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο και, τελικά, δεν εκδόθηκαν. Ένα ενδιαφέρον σημείο που εγείρει πολλαπλά ερωτήματα για τους χειρισμούς του Μαξίμου είναι και η αναφορά Ερντογάν στη δέσμευση που του είχε δώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στην Άγκυρα, για ταχεία έκδοση των στρατιωτικών που, κατά την Άγκυρα, εμπλέκονται στο πραξικόπημα. Δείτε τη συνέντευξη εδώ

Οι αναφορές του κ. Ερντογάν στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Αθήνας, μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ενώ ενεργοποίησαν και κύκλο διμερών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο. Παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει, βάσει προγράμματος, την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη Θράκη, ωστόσο είναι σαφές ότι το κλίμα είναι πλέον βαρύ. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι οι αναθεωρητικές δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν σχεδόν σε παράλληλο χρόνο με τα θετικά μηνύματα που έστελνε ο Αλ. Τσίπρας, μέσω συνέντεξής του στο Anadolu, για τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», προσθέτοντας οτι  «η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Ν.Δ: Σοβαρά ερωτήματα για την προετοιμασία της επίσκεψης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας. Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων. Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών».

Γεννηματά: Αρνητικό προμήνυμα

Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. 

«Φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της Τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», πρόσθεσε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε η ίδια, «ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του Τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική».

Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση «προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας» για την επίσκεψη του κ. Ερτογάν. «Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα- το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ. Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δυο χωρών από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής. Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο πρ. Υπουργός Επικρατείας, βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης σημείωσε πως λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα, «ο Ερντογάν προκαλεί ευθέως!».

 

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι αναθεωρητικές βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν. «Ελπίζουμε πως η ελληνική Κυβέρνηση ξέρει τί κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός. Κι ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών».

Ποτάμι: «Γκρίζες ζώνες από Ερντογάν»

«Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε κάποιες θέσεις που κατά καιρούς έχει προβάλει, όπως η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και το θέμα των 8 αξιωματικών, ένα θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης που είναι ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία και κρίνει με βάση νομικά και όχι πολιτικά δεδομένα, όπως πρέπει να γίνεται στα ευνομούμενα κράτη», σημείωσε  ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου Γιώργος Μαυρωτάς.  «Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν, παραμονή της επίσκεψής του στη χώρα μας, προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες γκρίζες ζώνες, ώστε να έχει κάτι να "παζαρέψει", μια τακτική, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου, πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι επισκέψεις τέτοιου τύπου είναι εποικοδομητικές για όλους, όταν κινούνται στο πεδίο των συνεργασιών και όχι των αμφισβητήσεων…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή