Βαρύ κλίμα στο Προεδρικό – Οι έντονοι διάλογοι μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν

Βαρύ κλίμα στο Προεδρικό – Οι έντονοι διάλογοι μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς οι διάλογοι μεταξύ των δύο πολιτικών υπήρξαν έντονοι και ξέφυγαν ακόμα και από το πρωτόκολλο, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε το λόγο για δεύτερη φορά μετά τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον κ. Ερντογάν να απαντά, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό δημόσιας έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς ο μεν Έλληνας Πρόεδρος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, ο δε Τούρκος ομόλογός του άνοιξε όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων της Άγκυρας,

Οι διάλογοι μεταξύ Παυλόπουλου – Ερντογάν

Ο κ. Παυλόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη και ο θεμέλιος λίθος της φιλίας των δύο λαών ήδη από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο, τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ινονού». Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε πως η βάση της φιλίας των δύο λαών είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία «δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει, κάνοντας λόγο για εκκρεμότητες στην Συνθήκη της Λωζάννης που πρέπει να συζητηθούν ξανά. Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα τόνισε:

«Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάννης» προσθέτοντας πως «είναι μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οικοδομείται ξανά ο πλανήτης μας και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ο κ. Ερντογάν έθεσε εμφανώς ζήτημα οικονομικών, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, σε αντιδιαστολή όπως είπε με τα πλήρη προνόμια που απολαμβάνουν οι «ρωμιοί» της Τουρκίας και το Πατριαρχείο: «Για παράδειγμα στη Συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρεται η λέξη τουρκική».

Πρόσθεσε ακόμα πως «στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους» για να καταλήξει πως «δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε και μία αναδρομή στο παρελθόν: «(σσ τα θέματα αυτά) Τα συζητήσαμε με τους κ.Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, το ίδιο κάνουμε με τον κ.Τσίπρα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στη Δυτική Θράκη οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λεξη "τουρκική"». Μάλιστα, επετίμησε την ελληνική κυβέρνηση που δεν έσπευσε να ελέγξει όσους αντέδρασαν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Εντονος διάλογος εκτός πρωτοκόλλου

Η ένταση στις τοποθετήσεις των δύο Προέδρων συνεχίστηκε με μία εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση περί διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Παυλόπουλος έλαβε ξανά τον λόγο, επικαλούμενος την ιδιότητα ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου υπογραμμίζοντας πως

«οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται αλλά ερμηνεύονται» Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Ερντογάν να αποφεύγει νομικές εκφράσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και να συζητήσει με τους έμπειρους νομικούς του συμβούλους.

Ο κ. Ερντογάν απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο υπογράμμισε πως τοποθετήθηκε για τη Λωζάννη μόνον επειδή το θέμα άνοιξε ο κ. Παυλόπουλος, διαφορετικά θα τα συζητούσε με την κυβέρνηση.

Κατέληξε, δε πως μπορεί να μην είναι καθηγητής Νομικών, αλλά γνωρίζει Πολιτικό Δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την επικαιροποίηση συμφωνιών.

H τοποθέτηση Παυλόπουλου: 

Η τοποθέτηση Ερντογάν: 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή