ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαγόρευση στην πώληση ειδών πολυτελείας μέσω Διαδικτύου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημαντική δικαστική νίκη πέτυχαν χθες η Coty και άλλες εταιρείες ειδών πολυτελείας. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) αποφάσισε ότι έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στις εταιρείες διανομής να πωλούν τα προϊόντα τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Amazon και η eBay.

Οι εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείας υποστήριξαν ότι έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την εικόνα αποκλειστικότητας που προβάλλουν. Το ζήτημα είναι σημαντικό στην Ευρώπη, διότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας. Υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες εκμεταλλεύονται το εμπορικό τους σήμα.

Από την άλλη, διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Amazon και η eBay υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των διαδικτυακών πωλήσεων πλήττει τον ανταγωνισμό και τις μικρομεσαίες εταιρείες. Το ΔΕΕ είχε κληθεί να αποφασίσει επί της αγωγής της γερμανικής θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας καλλυντικών Coty κατά της γερμανικής εταιρείας Parfumerie Akzente, η οποία πουλάει προϊόντα της Coty σε διαδικτυακές πλατφόρμες, περιλαμβανομένης της Amazon, παρά την επιθυμία της αμερικανικής εταιρείας. Γερμανικό δικαστήριο είχε παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΕΕ, με το ερώτημα κατά πόσον η απαγόρευση διαδικτυακών πωλήσεων σε πλατφόρμα τρίτης εταιρείας περιορίζει τον ανταγωνισμό. Το ΔΕΕ αποφάσισε χθες πως «ένας προμηθευτής ειδών πολυτελείας μπορεί να απαγορεύσει σε εξουσιοδοτημένους διανομείς του να πωλούν αυτά τα αγαθά σε διαδικτυακές πλατφόρμες τρίτων εταιρειών όπως η Amazon».

Tο ΔΕΕ έκρινε πως μια τέτοια απαγόρευση είναι η αρμόζουσα ώστε η εταιρεία να προφυλάξει την «εικόνα πολυτέλειας των αγαθών της». Η Coty, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται μάρκες όπως Marc Jacobs, Calvin Klein και Chloe, καλωσόρισε την απόφαση. «Επειτα από πολλά χρόνια αβεβαιότητας, η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι εταιρείες ειδών πολυτελείας μπορούν να καθορίζουν οι ίδιες πώς θα τοποθετούνται τα προϊόντα τους στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Πρόκειται για σαφή απόφαση υπέρ της προστασίας της εικόνας των εταιρειών ειδών πολυτελείας, της εργασίας μας και υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών», ανακοίνωσε η Coty. H Parfumerie Akzente είπε πως τηρεί τους κανόνες περί διαδικτυακών πωλήσεων που θέτουν οι ίδιες οι εταιρείες ειδών πολυτελείας.

«Οι εξουσιοδοτημένοι έμποροι όπως εμείς έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα εταιρειών σε πλατφόρμες τρίτων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες και λογικές ώστε να προφυλάσσεται η εικόνα πολυτέλειας», είπε ο Κάι Ρένχεν, διευθύνων σύμβουλος της Parfumerie Akzente. Το 2010, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είχε αποφασίσει, έπειτα από πιέσεις της LVMH, της Richemont και άλλων εταιρειών, ότι οι εταιρείες που ελέγχουν λιγότερο από το 30% της αγοράς μπορούν να απαγορεύσουν σε αμιγώς διαδικτυακές πλατφόρμες να πωλούν προϊόντα τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ