Σπύρος Μυλωνόπουλος -Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος για τις Σκανδιναβικές Χώρες

Σπύρος Μυλωνόπουλος -Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος για τις Σκανδιναβικές Χώρες

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σπύρος Μυλωνόπουλος, Έλληνας ομογενής από τη Σουηδία, είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οικογενειακής εταιρείας Bergendahls Group και ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, της πέμπτης μεγαλύτερης επιχείρησης λιανικού εμπορίου στη σκανδιναβική χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο δημιούργησε το Hellenic Foundation of the Nordic Countries, με στόχο να προωθηθούν η ελληνική εκπαίδευση, ο τουρισμός και ο πολιτισμός σε ιδρύματα, σχολεία και ερευνητικά κέντρα των σκανδιναβικών χωρών. Τον συναντήσαμε στο café του Μεσογειακού Μουσείου Στοκχόλμης και μας μίλησε για το όραμα που έχει για το ίδρυμα, αλλά και για το σχέδιο ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πώς ξεκινάει η δική σας ιστορία; Γιατί ήρθατε στη Σουηδία;

Ήρθα γιατί ερωτεύτηκα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, κατάγομαι από τα Κύθηρα. Σπούδασα ναυτιλιακά, ξεκίνησα την καριέρα μου στο εμπορικό ναυτικό και μέχρι 29 ετών ταξίδευα στα καράβια, ώσπου το 1970 γνώρισα τη γυναίκα μου. Τέσσερα χρόνια μετά, μετακόμισα στη Σουηδία και στα 30 μου κάθισα στα θρανία, έμαθα σουηδικά και έκανα MBA στο πανεπιστήμιο της Lund. Το 1983 ξεκίνησα να εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση της συζύγου μου, Elisabeth Bergendahl-Mylonopoulos, που είχε ιδρυθεί το 1922 από τον παππού της. Εκείνο το μικρό μαγαζάκι, που ξεκίνησε πουλώντας μαργαρίνη, καφέ και τυρί, έχει εξελιχθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικού εμπορίου στη Σουηδία, απασχολεί πάνω από 5.000 υπαλλήλους σε έξι χώρες και κάνει τζίρο περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στην επιχείρηση έχει μπει και η τέταρτη γενιά της οικογένειάς μας, η κόρη μας Σοφία και ο γιος μας Καρλ-Μίκαελ.

Το ελληνικό ίδρυμα προέκυψε από τη νοσταλγία σας για την Ελλάδα; Ποιο είναι το όραμά σας;

Το ίδρυμα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Πέρασα τη ζωή μου αφοσιωμένος στις επιχειρήσεις μου στη Σκανδιναβία, όμως κάθε μέρα νοσταλγώ την Ελλάδα και η σκέψη μου είναι στους Έλληνες, τους εκεί, αλλά και τους εδώ. Το ίδρυμα το συστήσαμε μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαξάνθη, Κυριάκο Ελευθεριάδη, Καρλ-Μίκαελ Bergendahl-Μυλωνόπουλο και τη Σοφία Bergendahl-Μυλωνοπούλου, μια ομάδα πεπειραμένων και επιτυχημένων ανθρώπων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η οικονομική στήριξη του Hellenic School of Sweden. Είναι ένα από τα 60 αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας ελληνικά σχολεία στον κόσμο, με 12 δασκάλους και 180 μαθητές. Μέσα στην κρίση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όπως τα περισσότερα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Για μας είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την επαφή με τη γλώσσα. Είναι λυπηρό να συναντάς παιδιά Ελλήνων μεταναστών που έχουν χάσει την επαφή με τα ελληνικά. Έτσι βάλαμε στόχο να συγκεντρώσουμε μέσα σε δύο χρόνια 1 εκατομμύριο ευρώ με μια ετήσια απόδοση τουλάχιστον 4%, που θα διανέμεται για την υποστήριξη της εκμάθησης των ελληνικών στις βόρειες χώρες.

Παράλληλα με την εκπαίδευση, ανοίξαμε έναν δρόμο επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Έλληνες και τους Σουηδούς. Τον Φεβρουάριο του 2017 διοργανώσαμε μια εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Στοκχόλμης –το οποίο αριθμεί 2.500 μέλη, με πρόεδρο τη Maria Rankka, συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Carl Bildt– για να συστήσουμε και να προωθήσουμε το ίδρυμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Σουηδίας. Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί και το 2018, ώστε να φέρουμε τις δύο χώρες πιο κοντά σε όλα τα επίπεδα. Να στηρίξουμε τον ελληνικό τουρισμό και τον πολιτισμό και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στη Φινλανδία, στην Ισλανδία και στη Δανία.

Οι Σκανδιναβοί στηρίζουν επί δεκαετίες τον ελληνικό τουρισμό. Υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης ανάπτυξης;

Είναι πια θεσμός για τους Σκανδιναβούς το ελληνικό καλοκαίρι, ο ήλιος και η θάλασσα. Όμως γι’ αυτούς η Ελλάδα εξαντλείται εκεί και είναι κρίμα, γιατί οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Φινλανδοί συνηθίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι Σουηδοί είναι δραστήριοι ταξιδιώτες, αγαπούν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και λατρεύουν τις οικογενειακές εμπειρίες στη φύση, στα φαράγγια, στα ποτάμια. Θα ενθουσιαστούν ανακαλύπτοντας ότι η χώρα που αγάπησαν το καλοκαίρι είναι το ίδιο όμορφη –και χωρίς τον καύσωνα– την άνοιξη ή το φθινόπωρο, ενώ έχει ήλιο ακόμα και τον χειμώνα. Θέλουμε να μάθουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς στα βουνά, τα road trips στον ελληνικό Βορρά, προορισμούς που συνδυάζουν πολιτισμό, αθλητισμό και φύση. Επίσης, επιδίωξή μας είναι να φέρουμε τον επιχειρηματικό κόσμο της Σουηδίας κοντά σε εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού και στην κοινωνία, ώστε να γίνει μια συντονισμένη προβολή της Ελλάδας.

Πείτε μας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Απευθύνονται σε Έλληνες ή σε Σουηδούς;

Θα εντυπωσιαστείτε αν δείτε την ανταπόκριση των Σουηδών σε οτιδήποτε ελληνικό. Η πρώτη εκδήλωση που στηρίξαμε οικονομικά ήταν ένα γκαλά όπερας για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο μουσείο Jussi Björling, στο Borlänge της βόρειας Σουηδίας, και η πιο πρόσφατη ήταν μια διάλεξη των Αμερικανών αρχαιολόγων Sharon Stocker και Jack Davis για την ανασκαφή του Πολεμιστή της Πύλου. Ακολουθεί μια κινηματογραφική βραδιά στη Λέσχη Κινηματογράφου Στοκχόλμης, όπου θα γίνει παρουσίαση της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας» για τη ζωή της μεγάλης ντίβας. Θέλουμε να φτιάξουμε τον ιστό για να συσπειρώσουμε Έλληνες και Σουηδούς που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό. Αυτή η αποστολή θα πάρει χρόνο. Χρειάζεται να δουλέψουμε επίμονα. Υπάρχουν ρίζες παλιές τις οποίες δεν έχουμε εκμεταλλευτεί και σκοπεύουμε να το κάνουμε. Απευθυνόμαστε και σε Έλληνες, και σε Σουηδούς. Με επίκεντρο τη Στοκχόλμη θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο και ισχυρό πυρήνα ελληνισμού. Δεν θα αναλωθούμε σε παρωχημένες εκδηλώσεις με μουσακά, ελληνικά σημαιάκια και Ζορμπά να παίζει στα ηχεία. Η Ομογένεια έχει αλλάξει με την πάροδο των δεκαετιών. Άλλες ανάγκες είχαν οι πρώτοι Έλληνες που κατέφθασαν το 1965, με το πρώτο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα στη Σουηδία. Μετά, κατά την περίοδο της δικτατορίας, ένα δεύτερο κύμα περίπου 25.000 Ελλήνων ήρθαν για άλλους λόγους και με άλλα όνειρα. Διαφέρουν πολύ οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις και τα θέλω των περίπου 7.000 Ελλήνων γιατρών, τεχνοκρατών και εξειδικευμένων τεχνικών υπολογιστών οι οποίοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία. Αυτούς και τα παιδιά τους, αλλά και τους Σουηδούς φίλους τους, θα τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε να κρατήσουν στενή επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Στα ράφια των Bergendahls υπάρχουν ελληνικά προϊόντα; Τι αγοράζουν οι Σουηδοί;

Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε πόσο έχει αυξηθεί η ζήτηση του επώνυμου ελληνικού προϊόντος. Προμηθευόμαστε τρόφιμα από όλη την Ελλάδα, μέσω Ελλήνων εισαγωγέων που έχουν βάση στη Σουηδία. Γίνεται χαμός με τις ελιές Καλαμάτας και το λάδι! Οι Σουηδοί τρελαίνονται και για τη φέτα. Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε την ποιότητα. Το καλοκαίρι ταξιδέψαμε στην Πελοπόννησο με μια ομάδα Ελλήνων και Σουηδών επιχειρηματιών από τη Σουηδία και βάλαμε τα θεμέλια για μια πολυεπίπεδη πρώτη συνεργασία με την Costa Navarinο. Θα μπορούσαμε να προβάλουμε τα προϊόντα της Μεσσηνίας στους πελάτες που ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή