Με αιματολογικές εξετάσεις η πρόληψη επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού

Με αιματολογικές εξετάσεις η πρόληψη επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιματολογική εξέταση που έγινε σε γυναίκες πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, έδειξε πως κάποιες από αυτές είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά καρκίνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. 

Ήταν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο βήμα, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή αυτά τα τεστ, ή όπως λέγονται «ρευστές βιοψίες», για τον καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν κάποια μέρα να μας αποκαλύψουν επακριβώς ποια γυναίκα πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία της και ποια μπορεί να τη σταματήσει. 

«Μπορεί να δίνει και κάποιο προειδοποιητικό σημάδι» σε κάποιες γυναίκες ότι ο καρκίνος επιστρέφει, είπε ο Δόκτωρ Joseph Sparano από το Montefiore Einstein Center for Cancer Care στη Νέα Υόρκη. Αντίστοιχα όταν «το τεστ βγει αρνητικό, τότε υπάρχει 98% πιθανότητα να μην εμφανιστεί ξανά ο καρκίνος στα επόμενα δύο χρόνια», και ίσως έτσι να αποφύγει η ασθενής κάποια περιττή θεραπεία.

Ο Sparano ήταν ο επικεφαλής της έρευνας και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στο San Antonio Breast Care Symposium.

Το τεστ αυτό στην ουσία ψάχνει για ελεύθερα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.

Οι ασθενείς που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού ίσως σπεύσουν να κάνουν το αιματολογικό τεστ, αλλά οι γιατροί λένε πως είναι νωρίς ακόμη για ακριβή αποτελέσματα. Παρόλο που ήδη χρησιμοποιείται για πάνω από δέκα χρόνια στην παρακολούθηση συγκεκριμένων ασθενών που είχαν αυξημένα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν έχει ακόμη εδραιωθεί σαν πολύτιμη αρωγή στην πρόληψη επανεμφάνισης του καρκίνου.  

Ο Δόκτωρ Massimo Cristofanilli, που ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, υποστηρίζει πως πρέπει σύντομα να γίνουν πιο εντατικές έρευνες στο θέμα. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, τώρα που η πρόσφατη αυτή έρευνα μας δίνει τόσα δεδομένα για τους ασθενείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί παρακολουθούσαν σε σύνολο 547 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν προηγουμένως σε άλλη έρευνα σχετικά με θεραπείες κατά του καρκίνου. Τα 2/3 από αυτές εμφάνισαν καρκίνο λόγω των οιστρογόνων, και στις περισσότερες περιπτώσεις είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Όλες υπεβλήθησαν σε χειρουργείο και χημειοθεραπείες και έπειτα πήραν φάρμακα για την καταστολή των ορμονών για πέντε χρόνια. Πλέον οι ειδικοί συστήνουν στις ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακα καταστολής των ορμονών για πάνω από δέκα χρόνια. Ωστόσο, αυτά έχουν παρενέργειες και το όφελος τους μετά το πέρας των πέντε χρόνων θεραπείας είναι σχετικά μικρό. Γι' αυτό το λόγο, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε ποια ασθενής χρειάζεται να τα συνεχίσει.

Στο πρόσφατο τεστ που ονομάζεται CellSearch, υπεβλήθησαν γυναίκες που είχαν εντοπίσει και θεραπεύσει τον καρκίνο τους πριν πέντε χρόνια. Από τις ασθενείς που είχαν πολλά οιστρογόνα στο αίμα τους, το 5% από αυτές είχε καρκινικά κύτταρα στην εξέταση και εν τέλει αποδείχθηκε πως είχε και περισσότερες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου μέσα σε δυο χρόνια, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ. 

Περίπου το 65% των γυναικών που είχαν θετικό τεστ σε ορμόνες και καρκινικά κύτταρα δεν είχαν επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το τεστ ήταν λάθος, είπε ο Sparano.

«Δεν έχουμε παρακολουθήσει τους ασθενείς για αρκετό καιρό» – θα μπορούσαν με τα χρόνια να εμφανιστούν κι άλλοι όγκοι που το τεστ δεν εντοπίζει, προσθέτει ο γιατρός.

Το τεστ φαίνεται να είναι ακριβές στον εντοπισμό των ορμονών στις ασθενείς, διακρίνοντας ποιες έχουν μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης και ποιες μπορούν να αποφύγουν τις θεραπείες καταστολής των ορμονών για τα επόμενα πέντε έτη.

Το τεστ δεν μπόρεσε να προβλέψει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που οι όγκοι τους δεν προκλήθηκαν από τα οιστρογόνα. Αλλά είναι μια καλή αρχή το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 

Πηγή: CBS, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή