Επένδυση στο Μπάνσκο απειλεί τον δρυμό Πιρίν, μνημείο της UNESCO

Επένδυση στο Μπάνσκο απειλεί τον δρυμό Πιρίν, μνημείο της UNESCO

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί σοβαρά ο εθνικός δρυμός Πιρίν στη Βουλγαρία τονίζει σε προσφυγή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, μετά την αποκάλυψη σχεδίου για επέκταση του φθηνού χιονοδρομικού κέντρου Μπάνσκο. Κατά την εφημερίδα Guardian, το σχέδιο προβλέπει πως η επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου θα περιλαμβάνει νέες χιονοδρομικές πίστες μήκους 333 χλμ. και τελεφερίκ μήκους 113 χλμ. μέσα στον εθνικό δρυμό Πιρίν, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω της «εξέχουσας οικουμενικής αξίας». Ο 400 τ. χλμ. εθνικός δρυμός Πιρίν στη Βουλγαρία είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα καταφύγια για μεγάλα θηλαστικά, όπως καφέ αρκούδες και λύκους, και περιλαμβάνει λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από την τήξη παγετώνων και πυκνά δάση.

H υλοτομία για εμπορικούς σκοπούς φαίνεται πως θα επιτραπεί στο άμεσο μέλλον σε μια ζώνη που θα εκτείνεται στο 60% του δρυμού, κατά τη WWF. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει σκοπό να πετύχει τη δωδεκαπλάσια ανάπτυξη του κέντρου του Μπάνσκο, ώστε να καταστεί «η φθηνή χιονοδρομική πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ερευνητές του WWF υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα που συνεπάγεται το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό το καταστροφικό σχέδιο θα ανοίξει την πόρτα για την καταστροφή δασών που υπάρχουν εδώ και αιώνες, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή βλάβη στη βιοποικιλότητα. Οι έρευνες δείχνουν πως οι καφέ αρκούδες, οι αγριόγιδες και οι αγριόκουρκοι αποφεύγουν τις περιοχές μαζικού τουρισμού. Αν εφαρμοστεί η πρόταση, δεν θα έχουν πού να πάνε». Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει τον προηγούμενο μήνα και η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης, καθώς είχε χαρακτηρίσει τον δρυμό της Βουλγαρίας μνημείο «αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος». Το WWF προειδοποιεί πως το δεκαετές σχέδιο θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για κατασκευαστικά έργα που θα εκτείνονται στο 7,5% του δρυμού, αντί του παρόντος 0,6%. Ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας της φύσης στη Βουλγαρία, Μιροσλάβ Καλούγκεροβ, διέψευσε τον ισχυρισμό πως το νέο σχέδιο θα μπορούσε να βλάψει το φυσικό περιβάλλον, χαρακτηρίζοντας τους φόβους για την υλοτομία αδικαιολόγητους και αβάσιμους. Ωστόσο, ο Guardian υποστηρίζει πως υπουργικό έγγραφο αναφέρει πως το σχέδιο θα επιφέρει «ριζικές αλλαγές», με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να υπάρξουν «βαρύνουσες συνέπειες στους βιοτόπους και στους οικοτόπους για είδη υπό εξαφάνιση».

Το σχέδιο πρότασης χρηματοδοτήθηκε με πόρους της Κομισιόν και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή για τη Βουλγαρία, η οποία προετοιμάζεται για να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή