Κατά της μεταρρύθμισης Τραμπ οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης

Κατά της μεταρρύθμισης Τραμπ οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντίον της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του Τραμπ στράφηκαν ορισμένες από τις πέντε ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε., εκφράζοντας ενδοιασμούς για ορισμένες διατάξεις που ενδέχεται να αντίκεινται στους διεθνείς κανόνες ελεύθερου εμπορίου.

Σε γραπτή επιστολή που απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας στον Αμερικανό ομόλογό τους Στίβεν Μνούτσιν επισήμαναν ότι η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση αντίκειται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την αποφυγή διπλής φορολόγησης μεταξύ δύο χωρών. «Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση ενδέχεται να έχουν σοβαρές ως προς το διεθνές εμπόριο επιπτώσεις», αναφέρεται στην επιστολή. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20% από 35%, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως μια τέτοια μεταρρύθμιση θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά.

Επισημαίνουν ότι η επιβολή ενός έμμεσου φόρου στις εμπορικές συναλλαγές θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς ορισμένες εμπορικές συμφωνίες, επιφέροντας αλλαγές που θα αντίκειντο στους διεθνείς κανονισμούς του ΠΟΕ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είναι αντίθετο με τις συμφωνίες για αποφυγή της διπλής φορολόγησης που έχουν υπογράψει δύο χώρες, αναφέρεται στην επιστολή των πέντε υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή