Τη δημιουργία νησιού στον Ειρηνικό από ηφαιστειακή έκρηξη κατέγραψε η NASA (Βίντεο)

Τη δημιουργία νησιού στον Ειρηνικό από ηφαιστειακή έκρηξη κατέγραψε η NASA (Βίντεο)

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύμπλεγμα νησιών της Χαβάης δεν είναι το μόνο που δημιουργήθηκε από εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων. Το 2014, μία μεγάλη έκρηξη δημιούργησε τη νησίδα Χάνγκα Τόνγκα. Ωστόσο κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο νησί που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Στο παρακάτω βίντεο που φιλοξενεί το Business insider, καταγράφεται ο σχηματισμός του νησιού. Τουρίστες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση βιντεοσκόπησαν την μεγάλη έκρηξη, ενώ από τη σφοδρότητα, το ηφαιστειακό υλικό και τον καπνό όσες πτήσεις περνούσαν πάνω από το σημείο αναγκάστηκαν να αλλάξουν την πορεία τους.

Όταν ο καπνός διαλύθηκε, το μικρό νησάκι, περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Φίτζι στον Ειρηνικό, ήταν πλέον ορατό.

Το μήκος του δεν ξεπερνά το είναι μίλι. Αρχικά, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι θα διαλυθεί στη θάλασσα σε λίγους μήνες, ωστόσο μέχρι και σήμερα, τρία χρόνια μετά, το νησί εξακολουθεί να υπάρχει. Μέσα από τις εικόνες που έχει συνθέσει η NASA από δορυφόρους, καταγράφεται η δημιουργία του νησιού και η κατάστασή του με την πάροδο των χρόνων. Οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν με βεβαιότητα γιατί το νησί έχει αντέξει τόσο πολύ. Μία από τις θεωρίες που επικρατούν είναι ότι η ζεστή ατμόσφαιρα επέδρασε μαζί με τη στάχτη και το ηφαιστειακό υλικό, δημιουργώντας μία πιο σκληρή βραχώδη επιφάνεια. Οι επιστήμονες ελπίζουν σύντομα να μπορέσουν να ερευνήσουν δείγματα από το νησί και να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του.

Πηγή: Business insider

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή