Εκρηξη ληξιπρόθεσμων και 1.000 κατασχέσεις την ημέρα

Εκρηξη ληξιπρόθεσμων και 1.000 κατασχέσεις την ημέρα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί κατασχέσεις, οι οποίες πλέον διενεργούνται με ρυθμό περίπου 1.000 κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο αριθμός  των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφθασε τον Οκτώβριο τα 1.014.295, άτομα, αριθμός ηυξημένος κατά 22.903 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Προκύπτει έτσι ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προβαίνουν σε περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έφθασε στα τέλη Οκτωβρίου τα 4.170.753 άτομα (μείωση κατά 96.655), εκ των οποίων 1.718.371 είναι εκτεθειμένοι σε μελλοντικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων).

Ο εκρηκτικός ρυθμός των κατασχέσεων «πιστοποιείται» και από τα σχετικά έσοδα του προϋπολογισμού:  Ετσι, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει το α' 10μηνο του έτους συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές  και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από σωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών. Σύνολο εισπράξεων 4 δισεκατομμύρια από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, στα τέλη Οκτωβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και έχουν πλέον ανέλθει σε 10,4 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. τον Σεπτέμβριο. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχει σχεδόν αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των παλαιών οφειλών ύψους 89,3  δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή