Νίμιτς: Μπορεί να βρεθεί λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Νίμιτς: Μπορεί να βρεθεί λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», είπε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς χθες στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει από το 2014. Οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του κ. Νίμιτς ξεκίνησαν για άλλη μία φορά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, έχοντας στο πλάι του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε ότι οι συζητήσεις έγιναν «σε πολύ καλό κλίμα». Η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, είπε ο κ. Νίμιτς, «πηγάζει από τις δύο πρωτεύουσες», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση στα Σκόπια έχει θέσει το ζήτημα σε υψηλή προτεραιότητα και σκοπεύει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα». Το ίδιο σημείωσε και για την ελληνική πλευρά, εκτιμώντας ότι η επίλυση θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής. «Είχαμε τηλεφωνικές επαφές και στο παρελθόν, αλλά είναι πρώτη φορά που συζητήθηκε σοβαρά το ζήτημα του ονόματος», σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς.

Υστερα από τρία χρόνια στασιμότητας, οι συζητήσεις για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων αποκτούν νέα δυναμική, καθώς ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως οι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με συναντήσεις τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, αλλά μπορεί και σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Η συνάντηση είναι ένδειξη ότι πρέπει να κάνουμε εντατική προσπάθεια να λύσουμε το ζήτημα», είπε ο Μ. Νίμιτς. Εξήγησε ότι στην πρώτη συνάντηση επιχειρήθηκε ο ορισμός των θεμάτων, ενώ ο ίδιος δεν έκανε προτάσεις. «Βοήθησα τις δύο πλευρές, που έθεσαν τις θέσεις τους, τους άκουσα και θέλησα να καταλάβω τις θέσεις τους», είπε χαρακτηριστικά, μη θέλοντας να πει αν οι προτάσεις περιέχουν διπλή ονομασία ή όχι.

Ο Μ. Νίμιτς εξήγησε ακόμη ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, αλλά τόνισε ότι ο χρόνος δεν βοηθάει τη λύση. «Δεν υπάρχει κανένα μαγικό όνομα που μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά και να λύσει το ζήτημα», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί εξαντλητικά και γι’ αυτό να μην αναμένονται καινούργιες λύσεις. Ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συνάντησης του κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές είναι ότι αυτή καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί για μία ολόκληρη ημέρα, καθώς ο κ. Ναουμόφσκι και η σκοπιανή αντιπροσωπεία δεν μπορούσαν να απογειωθούν από τη Φρανκφούρτη για Βρυξέλλες λόγω καιρικών συνθηκών. Εφθασαν στις Βρυξέλλες χθες τα ξημερώματα σιδηροδρομικώς, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν με τον κ. Νίμιτς το βράδυ της Δευτέρας για το ζήτημα της ονομασίας, όπως μεταδόθηκε από ορισμένα ΜΜΕ. Εξάλλου, με καθυστέρηση στις Βρυξέλλες (σιδηροδρομικώς μέσω Ντίσελντορφ) έφθασε και ο ίδιος ο κ. Νίμιτς. Οι Ελληνες διαπραγματευτές επίσης δεν είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να συζητήσουν το ονοματολογικό, καθώς είχαν λάβει οδηγίες για συζητήσεις μεθοδολογικού χαρακτήρα από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες (κρατικό πρακτορείο ΠΓΔΜ) ότι «εμείς δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε για ορισμένα νέα ονόματα ή κάτι παρόμοιο». Ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι «αυτό που πιστεύουμε ότι θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες είναι η επιβεβαίωση της επιθυμίας των δύο πλευρών να εισέλθουν ουσιαστικά σε επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα».

Προοπτική ραγδαίας βελτίωσης σχέσεων

Εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα και προοπτική ραγδαίας βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ εντοπίζει σε εκτενές άρθρο του στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα BIRN ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του εργαστηρίου για τον Διάλογο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη του Πανεπιστημίου Κολούμπια και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών των προέδρων Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Φίλιπς εκτιμά ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κομβικό σημείο και απαριθμεί τα εμπόδια που υπάρχουν τόσο σε Αθήνα όσο και σε Σκόπια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί σημαντικά έπειτα από την ανάδειξη του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ. Επίσης, αναφέρεται στις διμερείς επαφές που έχουν γίνει σε επίπεδο ακαδημαϊκό, αλλά και κοινωνίας πολιτών, με την ενθάρρυνση και την ουσιαστική βοήθεια από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο κ. Φίλιπς τονίζει τη σημασία του 2018 ως κομβικού έτους και περιγράφει πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ως επικερδή και για τις δύο. Για την Ελλάδα, όπως λέει, σημαντική θα είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τα Σκόπια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ του. Κατά τον κ. Φίλιπς, η επίλυση του ζητήματος θα ενισχύσει την ελληνική κυριαρχία σε μια περίοδο που η Τουρκία απαιτεί την ανανέωση της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ θα βελτιώσει και τις σχέσεις με Αλβανία και Βουλγαρία. Για τα Σκόπια, ο κ. Φίλιπς βλέπει οφέλη από την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με όλες τις θεσμικές βελτιώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή