Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού τονώθηκε η διάθεση των επενδυτών ύστερα από μία σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων. Κέρδη σημειώθηκαν, επίσης, στον ενεργειακό κλάδο μετά την έκρηξη σε κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Αυστρία που αύξησε τις ανησυχίες για ανεπάρκεια της προσφοράς ενέργειας στην Ευρώπη μέσα στον χειμώνα. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν κέρδη άνω του 0,34% λίγο πριν από το κλείσιμο, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε ενδοσυνεδριακά νέο ρεκόρ στις 24.525 μονάδες λόγω της ανόδου της μετοχής του ομίλου αεροναυπηγικής Boeing και των τραπεζικών μετοχών. Η Boeing ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 20%, το οποίο θα καταβληθεί αρχές Μαρτίου. Οι μετοχές των τραπεζών Goldman Sachs, JPMorgan και Bank of America ενισχύθηκαν πάνω από 1% λόγω της πεποίθησης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση του βασικού επιτοκίου. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Wall Street, τότε θα είναι η τρίτη αύξηση του βασικού επιτοκίου μέσα στο 2017.

Στην Ευρώπη, η μετοχή της Gemalto, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, αναρριχήθηκε 34,6% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη γαλλική εταιρεία Atos που ανεβάζει την αξία της στα 4,3 δισ. ευρώ. Αναλυτές της αγοράς μιλούν για μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι παρουσίασαν άνοδο 0,46% και 0,75%, αντιστοίχως. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,63%. Η άνοδος της τιμής του μπρεντ ξεπέρασε τα 65 δολάρια το βαρέλι, οδηγώντας σε κέρδη 1,6% τον ευρωπαϊκό κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε περίπου στα 56,91 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε φθάσει στο υψηλό διετίας. Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων ενισχύθηκε στο υψηλό μηνός. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,3% σε 1,1732 δολ. Η τιμή του χρυσού ήταν σταθερή στα 1.241 δολάρια η ουγγιά, αφού υποχώρησε νωρίτερα στα 1,236 δολάρια που είναι το ναδίρ πενταμήνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή