Συναινετικές οι αλλαγές στο καθεστώς της σαρίας

Συναινετικές οι αλλαγές στο καθεστώς της σαρίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δήλωση-διευκρίνιση ότι κακώς αποδόθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας η φράση «“έχουμε” 4 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο» και πως ο κ. Ερντογάν είπε «έχετε», απευθυνόμενος σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, συμπλήρωσε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά χθες σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αντικείμενο της οποίας ήταν το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας περί «μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών». Επιχείρησε, έτσι, να δώσει ένα τέλος σε συζητήσεις και έντονες τοποθετήσεις που πυροδότησε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η επίμαχη φράση του κ. Ερντογάν.

Η συζήτηση επί του ν/σ κατέδειξε γενική συμφωνία ως προς την προωθούμενη διάταξη, η οποία καθιστά ουσιαστικά προαιρετικό το δικαίωμα να απευθύνονται Ελληνες μουσουλμάνοι για οικογενειακές υποθέσεις στη δικαιοδοσία του μουφτή, ώστε εκείνος να επιλύει τις όποιες τυχόν διαφορές «κατά τον ιερό μουσουλμανικό νόμο». Θα πρέπει, όπως προβλέπεται, «τα διάδικα μέρη να υποβάλλουν σχετική αίτηση» για μια τέτοια προσφυγή, αλλιώς οι υποθέσεις τους θα ρυθμίζονται από τα πολιτικά δικαστήρια. Η σχετική συζήτηση αρκετές φορές προσέλαβε χαρακτηριστικά ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με το εάν ισχύει και αν πρέπει να ισχύει η σαρία –άγραφος νόμος– στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει σαρία, αλλά εθιμικό δίκαιο», υποστήριξε ο κ. Αχμέτ Ιλχάν (ΔΗΣΥ). «Η συγκυρία είναι καλή για την πλήρη κατάργηση της σαρίας», αντέτεινε ο κ. Μουσταφά. Υπέρ της πλήρους κατάργησης της σαρίας τάχθηκε και ο κ. Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι).

«Καλώ όσους θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να καταργηθεί η σαρία να σκεφτούν αν δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα», σχολίασε ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και σημείωσε, επικαλούμενος στοιχεία από τη Θράκη, ότι 70% των γάμων της τελευταίας 7ετίας είναι θρησκευτικοί, γεγονός το οποίο δείχνει τη θρησκευτικότητα των μελών της μειονότητας. «Το προαιρετικό είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου βημάτων. Το επόμενο θα είναι για την πλήρη ορθολογικοποίηση των μουφτειών. Θέλει προσοχή, θέλει συναινέσεις. Να προετοιμαστούμε άμεσα για το επόμενο βήμα. Μετά θα ακολουθήσουν και άλλα», πρόσθεσε. Κατά τη δευτερολογία του, παρουσίασε στοιχεία από τα ληξιαρχεία Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τελεστεί 2.207 γάμοι. Από αυτούς, 1.524 είναι θρησκευτικοί και 683 είναι πολιτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή