ΝΔ για έρευνα MRB: Σε αποδρομή από την εξουσία η κυβέρνηση

ΝΔ για έρευνα MRB: Σε αποδρομή από την εξουσία η κυβέρνηση

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πέντε βασικά συμπεράσματα, τα οποία προκύπτουν, από την έρευνα της MRB που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνουν λόγο πηγές της Πειραιώς, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν «τόσο την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε αποδρομή από την εξουσία».

«Εκτός της αποδοκιμασίας που εκφράζει για τις πολιτικές της επιλογές η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ακόμη και οι μισοί δικοί της ψηφοφόροι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν προτίθενται να την ξαναεμπιστευθούν», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιοι κύκλοι, παραθέτοντας τα, κατά την δική τους οπτική, βασικά συμπεράσματα της έρευνας. 

«Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

1. Η ΝΔ με το 30,7% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου φτάνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ποσοστά που της διασφαλίζουν απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Πόσο μάλλον όταν και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η επόμενη βουλή θα έχει λιγότερα κόμματα από τη σημερινή, γεγονός που εκ των πραγμάτων χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά κράτος του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνον ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, αλλά και ως ο πολιτικός αρχηγός που κατεξοχήν δηλώνουν ότι εμπιστεύονται οι πολίτες για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της χώρας. Προηγείται του Αλ. Τσίπρα και στους επτά τομείς που διερευνήθηκαν (Οικονομία, Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, Προσφυγικό, αλλά και στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς που υποτίθεται ότι υπάρχει το δήθεν ηθικό αριστερό πλεονέκτημα)

3. Το διψήφιο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής (10,1% στην πρόθεση ψήφου) δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στην ίδια ακριβώς έρευνα του περσινού Δεκεμβρίου (2016) είχαν αθροίσει 10,3%, ενώ και τον προηγούμενο Ιούνιο άθροισαν 9,4%. Σε κάθε περίπτωση από τη συγχώνευση της ΔΗΣΥ με το Ποτάμι, η ΝΔ όχι μόνον δεν έχει καμία απώλεια δυνάμεων, αλλά εμφανίζει και αύξηση του ποσοστού της (κατά 1%) σε σχέση με τον Ιούνιο. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής προσελκύει τους όποιους νέους του ψηφοφόρους του, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Από την ανάλυση της αδιευκρίνιστης ψήφου καταρρίπτεται πλέον και ο μύθος των περίφημων αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα θα τον ξαναψηφίσουν όταν γίνουν εκλογές. Από το 36,7% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μόνον το 2,4% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους.  Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι περιβόητες δεξαμενές ψηφοφόρων για το ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν υπάρχουν.

5. Η κυβέρνηση συντρίβεται κατά κράτος σε όλους τους επιμέρους τομείς, χάνοντας και τις επικοινωνιακές εντυπώσεις στα θέματα της επικαιρότητας στα οποία επιχειρεί διαρκώς να δημιουργήσει ψεύτικες επιτυχίες διαστρεβλώνοντας συστηματικά την πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται:

● To πολιτικό κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο ελάχιστοι το πιστεύουν. Το 60,9% δεν πιστεύει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, το 65,8% ότι δεν θα πετύχει θετική συμφωνία για το χρέος, ενώ επιπλέον το 61,2% προεξοφλεί ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα και το 58,2% έχει ήδη καταλάβει ότι έχει υπογραφεί νέο μνημόνιο.

● Το 65,8% καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση ότι το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα ήταν το αποτέλεσμα της αναίτιας υπερφορολόγησης των πολιτών.

● Και τέλος το 75,8% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν βάση οι καταγγελίες της ΝΔ για το σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου και μάλιστα το 55% θεωρεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια ακριβώς άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ που επίσης εκτιμούν ότι το ίδιο σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση, παρά την εμφανή προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Καμμένου όχι μόνον να το υποβαθμίσουν, αλλά και να το συγκαλύψουν.

Κατά τα λοιπά έχουν αυτονόητο πολιτικό ενδιαφέρον και τα εξής ευρήματα:

● Η συντριπτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία παραγωγική αφύπνιση (79,1%) συμφωνώντας επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα (33,5% έναντι 20,4% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση).

● Το 36,2% δηλώνει με σαφήνεια ότι θα ήθελε η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι του 25,1% που απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

● Παράλληλα, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικανότητα διακυβέρνησης με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι στην πρόθεση ψήφου (31,3% έναντι 19,2%) και θεωρείται καταλληλότερη να διαχειριστεί όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους τομείς πολιτικής.

● Εχει ενδιαφέρον τέλος ότι το σύνθημα της ΝΔ “Αξίζουμε Καλύτερα” δεν το ασπάζεται μόνον το 61% του συνόλου των πολιτών, αλλά και το 48,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως μόνο το 23,4% των πολιτών πιστεύει ότι το κυβερνητικό σύνθημα “Δίκαιη Ανάπτυξη” μπορεί να γίνει πράξη από το ΣΥΡΙΖΑ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή