Με αύξηση επιτοκίων το αντίο της Γέλεν από το τιμόνι της Fed

Με αύξηση επιτοκίων το αντίο της Γέλεν από το τιμόνι της Fed

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αύξησε χθες το βασικό της επιτόκιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο φάσμα του 1,25% με 1,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών και τις προσδοκίες της Wall Street. Είναι η τρίτη αύξηση του βασικού επιτοκίου μέσα στο 2017, με τους αξιωματούχους της Fed να αναγνωρίζουν ότι έχει ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις προβλέψεις της επιτροπής της Fed για την πορεία του βασικού επιτοκίου την επόμενη διετία, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της προέβλεψαν την επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων ρυθμών ανάπτυξης. Από την επίσημη ανακοίνωση της Fed δεν προκύπτει προβληματισμός για την επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία από το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αν, τελικά, περάσει από τη Γερουσία.

«Η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται σταθερά και η απασχόληση είναι ισχυρή», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Η Fed προβλέπει ακόμη τρεις αυξήσεις το 2018 και το 2019, με το βασικό επιτόκιο να φθάνει στο 3,1% το 2020, δηλαδή λίγο υψηλότερα από το 2,8% που θεωρείται «ουδέτερο» μακροπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη και προς τα κάτω για την ανεργία σε ό,τι αφορά το 2018.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναρριχηθεί στο 2,5% το 2018 και η ανεργία θα μειωθεί στο 3,9%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 2,1% και η ανεργία στο 4,1% το επόμενο έτος.

Το γεγονός ότι η Fed προβλέπει αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 3,1% το 2020 έναντι του 2,8%, που θεωρεί ότι είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος, μπορεί να κρύβει μια ανησυχία των αξιωματούχων για αύξηση του πληθωρισμού. Ομως δεν φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για το εγγύς μέλλον από το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Η τετραετής θητεία της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν λήγει στις αρχές του 2018. Βασικό της μέλημα όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διατηρηθεί χαλαρή η νομισματική πολιτική, για να συνεχιστεί η πτώση της ανεργίας και να αυξηθούν οι μισθοί. Ο διάδοχός της, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να «υπερθερμανθεί η αμερικανική οικονομία», υπονοώντας ότι δεν θα διαφοροποιηθεί από την υφιστάμενη πολιτική της Fed. Πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο, υποχώρηση της ανεργίας στο 4,1% τον Νοέμβριο και ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2,2% τον ίδιο μήνα.

Αναβαθμισμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Καμία άμεση αλλαγή δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ύστερα από την τελευταία συνεδρίαση για το 2017. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Ο Ιταλός οικονομολόγος έδωσε νωρίτερα φέτος τα δώρα των Χριστουγέννων», σχολιάζει η Ανέτ Γουένμπας του αμερικανικού δικτύου CNBC, παραπέμποντας στις αποφάσεις της συνεδρίασης του Οκτωβρίου. Τότε, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Αναμένουμε ότι ο κ. Ντράγκι θα επαναλάβει όσα είχε πει κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου», σχολιάζει ο Κάρστεν Μπρέζσκι, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία και την Αυστρία στον όμιλο ING Diba. Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα μηδενίσει τις αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2018, παρότι ο κ. Ντράγκι είχε πει ότι η μείωση του προγράμματος θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν. Aν μηδενιστούν οι αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2018, θα δημιουργηθούν τα περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή