Η μεγάλη Κεντροδεξιά ως μόνη επιλογή νίκης

Η μεγάλη Κεντροδεξιά ως μόνη επιλογή νίκης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση ακύρωσε βεβαιότητες, ανέτρεψε σχεδιασμούς, επέβαλε οδυνηρές προσαρμογές στην οικονομία, στην κοινωνία, άλλαξε τελείως και καθολικά το πολιτικό σκηνικό. Το κατακερμάτισε.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που άντεξε σε αυτόν τον «σεισμό». Εμεινε όρθια. Σταθερή στις αρχές και τον ιδεολογικό της κορμό, διατηρώντας πάντα το κοινωνικό της έρεισμα και την αποδοχή, ως η παράταξη των μεγάλων και δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Αυτή είναι η δύναμή μας στον δρόμο προς τις εκλογές. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δημιούργημα της κρίσης και συνεχώς εξαναγκάζεται σε ιδεολογικές μεταλλάξεις. Βυθίζεται έτσι σε μια αναπόδραστη ιδεολογική ήττα, καθώς όλα όσα έλεγε πως πίστευε ακυρώθηκαν στη συνάντησή του με την πραγματικότητα.

Από μόνο του το γεγονός αυτό καταρρίπτει τον μύθο της «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς». Μίας παρανόησης που οφείλεται, πρωτίστως, όχι στην πραγματική κυρίαρχη θέση της ιδεολογίας, αλλά στην ένταση με την οποία αυτή εκφράζεται. Αυτή η ένταση δημιουργεί και τη λανθασμένη εντύπωση της ηγεμονίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα κομπορρημονούσε, με επίκληση στο θυμικό και χρήση ιδεολογικά φορτισμένων λέξεων και συμβόλων.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε αταλάντευτα το μέτρο. Οχι την άχρωμη ουδετερότητα ή την αδιάφορη μεσότητα, αλλά το μέτρο, όπως εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνεχίζει να εκφράζεται πάντα από τη Νέα Δημοκρατία. Το μέτρο, που συνδυάζει, δημιουργικά, μια ισχυρή ελεύθερη οικονομία μ’ ένα κράτος ρυθμιστή υπέρ της κοινωνίας και των αδυνάτων.

Η «ηγεμονία», άλλωστε, προϋποθέτει την ευρύτερη και ουσιαστική αποδοχή από την κοινωνία. Ας πάμε πίσω από τα συνθήματα. Αλλη είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οι θεσμοί της και η λειτουργία της Δημοκρατίας καθορίζονται από το «αστικό» Σύνταγμα του 1975. Η οικονομία στηρίζεται στην ελεύθερη αγορά. Οι θεσμοί με τον μεγαλύτερο σεβασμό του λαού είναι η Εκκλησία και οι Ενοπλες Δυνάμεις. Πού ακριβώς, λοιπόν, είναι η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς; Στις τέχνες; Μα ο χώρος της τέχνης σε όλα τα μέρη του κόσμου από τη φύση του αμφισβητεί ή φαίνεται να αμφισβητεί κατεστημένες πεποιθήσεις.

Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, από την ίδρυσή της, έχει μια στέρεη ιδεολογική «σπονδυλική στήλη». Απορρίπτει την πόλωση και τον διχασμό, που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει αποτυχίες και να υπηρετήσει σκοπιμότητές. Αλλωστε η ιστορική της πορεία χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα προς την κοινωνία, πέρα από στενά κομματικές γραμμές. Οχι από την ιδεολογική μονολιθικότητα, την εσωστρέφεια και τη φοβικότητα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά μικρών κομμάτων και κινημάτων, όχι μεγάλων δημοκρατικών παρατάξεων όπως η Νέα Δημοκρατία.

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα η νίκη της αυτοδυναμίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αποφασιστική, τη μαχητική μετριοπάθεια που, όπως η ίδια η λέξη «μετριοπάθεια» προδίδει, συνδυάζει το μέτρο και το πάθος.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που κυριάρχησε σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και στο συνέδριό μας το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αυτή είναι, άλλωστε, η εκπεφρασμένη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για μια πορεία εθνική, ενωτική, με ρεαλισμό και ξεκάθαρες θέσεις που υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της χώρας και τις ανάγκες τις κοινωνίας και των ανθρώπων.

* Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., τομεάρχης Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή