Παυλόπουλος: Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό

Παυλόπουλος: Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τεράστιο πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 86ης Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στο Ζάππειο Μέγαρο, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αυτή τη νεολαία τη χρειαζόμαστε στην Ελλάδα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, η οποία περνάει από τα πανεπιστήμια, είτε τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και παρά την πολύ μεγάλη αξία των σπουδών και των δυνατοτήτων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε εγκαταλείπει τη χώρα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων. Βεβαίως και διαπρέπουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρετε όλοι σας. Αλλωστε και εσείς σπουδάσατε στο εξωτερικό, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και γνωρίζετε τι σημαίνει να διαπρέπεις. Αλλά, άλλοι καιροί τότε και άλλοι καιροί οι σημερινοί, που αυτή τη νεολαία την χρειαζόμαστε εδώ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιο, όσο η κυβέρνηση και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις είναι δίπλα τους στον αγώνα αυτό, ώστε να βρεθεί διέξοδος μέσα από το πανεπιστήμιο. «Είτε μέσα από τις θέσεις μελών ΔΕΠ που πρέπει να πολλαπλασιασθούν, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, είτε κυρίως μέσα από τη διευκόλυνση της πρόσληψης ερευνητών, σε όλο το μήκος και το πλάτος της έρευνας, εντός του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ιδίως σε ό,τι αφορά το δεύτερο, αλλά να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια και όχι μόνον εγώ, όλοι» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους πρυτάνεις, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι γνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζονται και πρόσθεσε: «Ξέρω πόσο το χρέος σας είναι βαρύ. Ξέρω όμως ότι δεν πρόκειται να κάνετε πίσω. Γνωρίζω το ψυχικό σας σθένος, γνωρίζω το ακαδημαϊκό σας ήθος και σας λέω: Θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την κρίση -όπως και άλλες κρίσεις στο παρελθόν- θα την ξεπεράσουμε. Και ο ρόλος του πανεπιστημίου είναι κορυφαίος προς αυτή την κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή