Η τοπική γαστρονομία είναι στενά συνυφασμένη με την κουλτούρα της εκάστοτε περιοχής: συνδέεται με την ιστορία της, τα προϊόντα που βγάζει η γη της, αλλά και τις συνήθειες των ανθρώπων της.
Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο που ομόφωνα η UNESCO ανακήρυξε τη ναπολιτάνικη πίτσα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην πόλη του ιταλικού Νότου γεννήθηκε το 1889 η πρώτη «μαργαρίτα», της οποίας η ζύμη παρασκευάζεται με ένα ιδιαίτερο τελετουργικό: είναι χαρακτηριστικές οι σχεδόν… χορευτικές κινήσεις του pizzaiuolo, ο οποίος, καθώς δουλεύει το ζυμάρι, το περιστρέφει στον αέρα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του.
Συνολικά 2 εκατ. άνθρωποι είχαν υποστηρίξει με την υπογραφή τους την υποψηφιότητα.