ΟΗΕ: Σοκ και αποτροπιασμός από τη μαζική εκτέλεση κρατουμένων στο Ιράκ

ΟΗΕ: Σοκ και αποτροπιασμός από τη μαζική εκτέλεση κρατουμένων στο Ιράκ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποτροπιασμό της για την τελευταία μαζική εκτέλεση τριαντά οκτώ κρατουμένων στο Ιράκ, εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR), μία μέρα μετά το συμβάν στη νότια ιρακινή πόλη της Νασιρίγια

«Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι από τη μαζική εκτέλεση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Λιζ Θροσέλ, σε ενήμερωση στη Γένοβα, τονίζοντας ότι υπάρχουν «μεγάλες ανησυχίες» για τη χρήση της θανατικής ποινής στο Ιράκ, παροτρύνοντας την ιρακινή κυβέρνηση να τις σταματήσει ολοκληρωτικά. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ατέλειες του ιρακινού δικαστικού συστήματος, φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο, ότι οι τριαντά οκτώ εκτελεσθέντες πέρασαν από δίκαιη δίκη και ότι τηρήθηκαν αυστηρά όλες οι αυστηρές νομικές διαδικασίες», προσέθεσε εμφατικά. 

Οι τριαντά οκτώ φυλακισμένοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα περί τρομοκρατίας, συνέχισε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τις ηλικίες και τις εθνικότητες τους. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η τριετής τυραννική παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και των παθών που αυτή δημιούργησε, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι οι οι δικαστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν των εκτελέσεων, ήταν συνοπτικές. Όπως ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Δικαιοσύνης, όλοι οι εκτελεσθέντες υπήρξαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους. 

Το Σεπτέμβριο, το Ιράκ εκτέλεσε άλλους σαραντά δύο φυλακισμένους σε μία μόνο μέρα, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2017, οι εκτελέσεις ανέρχονται περίπου στις 106, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ιράκ στοιχεία για τους έγκλειστους, τις ποινές και τις εκτελέσεις, χωρίς ωστόσο να λάβουν ουσιαστικές πληροφορίες από το 2015, δήλωσε η Θροσέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή