Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/12/17)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

10 εκατ. ευρώ βοήθημα για πληρωμή ρεύματος

Τη διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ βοηθήματος σε φτωχά νοικοκυριά για την πληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ και επανασύνδεση του ρεύματος προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Τα κριτήρια για τους δικαιούχους του βοηθήματος θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών. Προφανώς, τα 10 εκατ. ευρώ θα είναι μεγάλη ανάσα για όσους το πάρουν, καθώς θα αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στο βασικό αγαθό της ενέργειας. Ωστόσο είναι σταγόνα στον ωκεανό για τη ΔΕΗ, καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Και σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η κυβέρνηση, είτε στηρίζοντας ως αντιπολίτευση κινήσεις τύπου «Δεν πληρώνω», είτε, όταν ανέλαβε την εξουσία, μην επιτρέποντας στην Επιχείρηση να λάβει δραστικά μέτρα για τη μείωση του όγκου των ανεξόφλητων λογαριασμών.

450 νέες θέσεις εργασίας από εισηγμένες το 2018

Τουλάχιστον 450 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης έχουν σχεδιαστεί για το 2018 από τρεις επιχειρηματικούς εισηγμένους ομίλους της χώρας, λόγω ισάριθμων επενδύσεων τη νέα χρονιά. Κατ’ αρχάς, η επένδυση του ομίλου Μυτιληναίου στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Με τη νέα μονάδα αλουμίνας έχει προγραμματισθεί η δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας. Ο όμιλος Καράτζη, με επένδυση 16 εκατ. ευρώ για πεντάστερο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο Κρήτης, θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, η «Σαράντης», με την επέκταση των εργασιών στα Οινόφυτα, σχεδιάζει 50 νέες θέσεις εργασίας.

25 εταιρείες στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Aπό την ερχόμενη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse Large Cap, όπου βρίσκονταν 26 μετοχές, λόγω της συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ, θα υπάρχουν 25 εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αφαίρεση 3 μετοχών και την προσθήκη 2 μετοχών. Θα αποχωρήσουν οι τίτλοι της «Ελλάκτωρ», της Fourlis και της Attica Bank, και στη θέση τους θα εισέλθουν οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ και της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία θα συμμετάσχει μαζί με τη μητρική εταιρεία (Γεκ Τέρνα) στον δείκτη Ftse 25.

Δόθηκε νέα παράταση για τιμολόγηση στα ΜΜΕ

Aλλον ένα μήνα παρατείνεται η υποχρεωτική εφαρμογή της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ. Τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ορίζει την έναρξη της σχετικής διάταξης που προβλέπεται στον ν. 4279/2014 από 1ης Φεβρουαρίου 2018, αντί της 1/1/2018 που οριζόταν μέχρι σήμερα. Με τη διάταξη αυτή επιχειρείται η παράκαμψη των media shops, που προαγοράζουν χρόνο σε ΜΜΕ και στη συνέχεια μεταπουλούν στους διαφημιζομένους. Η διαδικασία αυτή προβλεπόταν να καταργηθεί από τον Ιούλιο του 2015, αλλά με τροπολογίες στη Βουλή διαρκώς λαμβάνει (κατά κανόνα εξαμηνιαίες) παρατάσεις.

«Αλλαζαν τα φώτα» στις τιμές των εργασιών

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση. Και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία που ένας φορέας εκπροσώπησης επαγγελματιών αξιοποιείται για τη σύσταση και λειτουργία καρτέλ. Υστερα από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) συντόνιζε τους συνδέσμους-μέλη της, προκειμένου να επιτευχθεί τιμολογιακή εναρμόνιση, ενώ οι Σύνδεσμοι Ηλεκτρολόγων ή τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη, κατά περίπτωση, είχαν προχωρήσει σε καθορισμό ελάχιστης ή ενιαίας αμοιβής θεώρησης ή και εκπόνησης μελέτης-σχεδίου ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, στο πλαίσιο έκδοσης της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), καθώς και για τη διενέργεια των απαιτούμενων μετρήσεων για την έκδοση ΥΔΕ, για τη διενέργεια ελέγχων και επανελέγχων, για την τοποθέτηση υλικών στήριξης και σειρά άλλων εργασιών. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει για το θέμα στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή