Η Γαλλία εισέρχεται στην εποχή Μακρόν

Η Γαλλία εισέρχεται στην εποχή Μακρόν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν σηματοδοτούν μια χρυσή δεκαετία για τη Γαλλία. Προβλέπουμε πως αυτή θα είναι η σημαντικότερη μακροοικονομική εξέλιξη στην Ευρώπη τα ερχόμενα χρόνια. Στη δεκαετία του 2020, η αναζωογονημένη Γαλλία έχει τη δυνατότητα να επισκιάσει τη Γερμανία, η οποία θα παραμείνει ισχυρή αλλά εφησυχάζει όλο και πιο πολύ έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ενώ η Βρετανία περιορίζει τη δυναμική της, εγκαταλείποντας τη βασική εξαγωγική της αγορά, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εδραίωση της αλλαγής στη Γαλλία θα απαιτήσει χρόνο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βαδίζει στον σωστό δρόμο. Εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είχε περιγράψει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εχοντας ήδη υπογράψει τον Σεπτέμβριο τη μεγάλη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που μπορεί να συγκριθεί με τη γερμανική Ατζέντα 2010 του 2003-2004, η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζεται να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον χρηματοδοτεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να μειώσει ελαφρώς το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Το 2018 αναμένεται, επίσης, να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων, ώστε έως το 2022 να έχει περιοριστεί στο 25% από το 33,3% σήμερα. Το επίπεδο της εταιρικής φορολογίας στη Γαλλία δεν θα βρεθεί, βέβαια, στο 21%, όπου είναι πολύ πιθανό να το μειώσει το αμερικανικό Κογκρέσο την ερχόμενη εβδομάδα. Η αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αλλά και τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα κράτη-μέλη ανταγωνίζονται για το ποιο θα προσελκύσει τις περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις. Μια Γαλλία όπου θα έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις θα είναι σε θέση να αυξήσει το μερίδιό της σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Ο κ. Μακρόν έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της Γαλλίας. Σε ετήσια έρευνα της εταιρείας Ipsos, στην οποία πήραν μέρος 200 διευθυντικά στελέχη διεθνών εταιρειών, το ποσοστό των στελεχών που περιμένουν ότι η μητρική εταιρεία θα αυξήσει τις επενδύσεις της στη Γαλλία ανήλθε από το 37% στο 72% μέσα σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, το ποσοστό των στελεχών που απάντησε αρνητικά στην ερώτηση μειώθηκε από το 59% το 2016 στο 28% το 2017.

Σε αυτή την ισχυρή κυκλική ανάκαμψη, η οποία ενισχύεται από νέα επενδυτική δυναμική στη Δύση, το πιθανότερο είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα ακολουθήσουν αποφασίζοντας να επενδύσουν περισσότερο στη Γαλλία, δημιουργώντας, ως εκ τούτου, και νέες θέσεις εργασίας. Τα ενθαρρυντικά νέα δεν περιορίζονται στο πλαίσιο μιας μόνο μικρής έρευνας. Η Γαλλία φαίνεται ότι ευνοείται από την παγκόσμια κυκλική ανάκαμψη περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit για τον Δεκέμβριο, τα διευθυντικά στελέχη του γαλλικού μεταποιητικού τομέα είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξα απ’ ό,τι ήταν τους προηγούμενους 207 μήνες. Ο δείκτης PMI για τη γαλλική μεταποίηση έχει ανέβει στις 59,3 μονάδες. Οι γαλλικές μεταποιητικές εταιρείες προσλαμβάνουν σήμερα υπαλλήλους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2000. Για μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από χρόνια έλλειψη ανταγωνιστικότητας και σταθερά υψηλή ανεργία, το νέο ότι οι εξαγωγικές εταιρείες αισθάνονται αρκετά σίγουρες για το μέλλον, ώστε να προσλαμβάνουν πολλούς επιπλέον υπαλλήλους, αποτελεί σημαντική εξέλιξη και μάλιστα στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Ο Μακρόν διαθέτει σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η αντιπολίτευση βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Ο Μακρόν πράττει σοφά που εκμεταλλεύεται την πρώτη φάση της θητείας του για να εφαρμόσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Γαλλία. Με την πάροδο του χρόνου, μια ισχυρότερη Γαλλία θα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της συνοχής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

* O αρθρογράφος είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή