Χ. Γεωργιάδης σε συνέδριο ΝΔ: Ο λαϊκισμός δεν προσφέρει ανάπτυξη

Χ. Γεωργιάδης σε συνέδριο ΝΔ: Ο λαϊκισμός δεν προσφέρει ανάπτυξη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, στάθηκε στο ζήτημα της υπερφορολόγησης, αναλύοντας τους παράγοντες που οδηγούν μία χώρα στην έξοδο από την ύφεση. 

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η νησιωτική χώρα έβλεπε τα έσοδα της να αυξάνονται, μετά από κάθε φορολογική ελάφρυνση των πολιτών της. 

«Οι στοχευμένες και λελογισμένες φοροελαφρύνσεις είναι κίνητρο που δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, αντιπαραθέτοντας εμμέσως το κυπριακό παράδειγμα με τη λογική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

«Το 2013 η Κύπρος είχε οδηγηθεί στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Είχε χαθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση μιας μεγάλης συστημικής τράπεζας. Οι αιτίες της κυπριακής κρίσης πάνε ακόμα πιο πίσω, σε μια περίοδο της επίπλαστης ευφορίας. Τότε που το κράτος δαπανούσε αλόγιστα, αφήνοντας τον λογαριασμό για παρακάτω. Όσο αυτό συνέβαινε, όλοι ήταν ευτυχείς. Η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα και η μη εφαρμογή αποφάσεων είναι συνταγή για οικονομικές περιπέτειες. Τα προβλήματα δεν φεύγουν όταν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί αυτό που πρέπει να κάνει, όσο πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο αποφασιστικό συστατικό για την ανάπτυξη», προσέθεσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών. 

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε δεν μπορεί να έρθει βιώσιμη ανάπτυξη με πολιτικές ελλειμμάτων και μεγάλες κρατικές δαπάνες: «Οι αυξήσεις σε φορολογία σε ρυθμό ύφεσης φέρνουν πάντα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ήταν πεποίθησή μας που επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι οι λελογισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν εξαιρετικό κίνητρο που δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Έπρεπε να μειώσουμε το έλλειμμα: να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες κατά 10%, μέσα σε ένα έτος. Ήταν επίπονο, αλλά το κάναμε μόνο μια φορά. Δεν χρειάστηκε να επανέλθουμε με νέα μέτρα που θα κλόνιζαν την εμπιστοσύνη. Στην Κύπρο, πράγματι, έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση. Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα του τραπεζικού δανεισμού ή των αλόγιστων δαπανών. Στηρίξαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας».

«Πάμε καλύτερα, αλλά είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Η οδός του λαϊκισμού και των συνθημάτων δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει προοπτική και ανάπτυξη. Πρέπει να επιβραβεύουμε και όχι να τιμωρούμε την παραγωγική προσπάθεια. Να επενδύσουμε στη νέα γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από ξεπερασμένες νοοτροπίες. Θα δούμε και την Ελλάδα, δυνατή, αξιόπιστη, ευημερούσα, μαζί μας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δίπλα μας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή