Πίεση ΕΚΤ σε τράπεζες για να απλουστεύσουν τις εταιρικές δομές τους

Πίεση ΕΚΤ σε τράπεζες για να απλουστεύσουν τις εταιρικές δομές τους

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς οι τράπεζες της Ευρωζώνης και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «υπερβολικά μεγάλων τραπεζών» θα αποτελέσουν την προτεραιότητα των εποπτικών αρχών του τραπεζικού τομέα το 2018. Η Ελκε Κόνιγκ, της οποίας η θητεία ως επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) της ΕΚΤ ανανεώθηκε χθες για πέντε χρόνια, προειδοποίησε τις τράπεζες να απλουστεύσουν οι ίδιες την περίπλοκη εταιρική δομή τους.

Οπως είπε χθες η κ. Κόνιγκ σε συνέντευξη στο Bloomberg, οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης είτε θα ξεκαθαρίσουν οι ίδιες το περίπλοκο εταιρικό τους δίκτυο είτε θα αναγκαστεί να το κάνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης. Προτεραιότητα του συμβουλίου για το 2018 θα είναι να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να καλύψουν οι ίδιες το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, χωρίς να λάβουν ενίσχυση από χρήματα των φορολογουμένων, δήλωσε η κ. Κόνιγκ. Για να συμβεί αυτό, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά θα πρέπει να είναι σαφής και η εταιρική τους δομή. Αυτό θα επιτρέπει στην εποπτική αρχή να προτείνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λύση σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση μιας τράπεζας. «Υπάρχουν τράπεζες όπου στο τέλος καταλήγεις σε κάτι που θυμίζει περισσότερο ιστό αράχνης παρά εταιρική δομή», είπε η κ. Κόνιγκ. Το μήνυμα που θα λάβουν αυτές οι τράπεζες είναι: «Παρακαλώ, συμμαζέψτε τα του οίκου τους». Το 2018, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης θα υιοθετήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης για κάθε μία από τις περίπου 140 τράπεζες της Ευρωζώνης που εποπτεύει. Εν συνεχεία θα αρχίσει να εντοπίζει «σημαντικά εμπόδια» στη διαδικασία για συντεταγμένη χρεοκοπία μιας τράπεζας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν το SRB εντοπίζει τέτοια σημαντικά εμπόδια, τότε στέλνει έκθεση στην τράπεζα στην οποία τα έχει εντοπίσει, δίνοντάς της περιθώριο τεσσάρων μηνών ώστε να απαντήσει η διοίκησή της με ποιον τρόπο θα διορθώσει το πρόβλημα. Στην περίπτωση που δεν μείνει ικανοποιημένο το SRB, τότε έχει την εξουσία να ζητήσει από την εποπτική αρχή (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας, SSM) τη λήψη μέτρων, όπως την έκδοση επιπλέον ομολόγων που κουρεύονται πρώτα σε περίπτωση προβλήματος, την αλλαγή της νομικής ή επιχειρησιακής δομής της τράπεζας και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων. Η κ. Κόνιγκ δέχεται ότι το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΚΤ είναι αυτό που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες έχουν αρκούντως σαφή εταιρική δομή ώστε να είναι δυνατή η εκκαθάρισή τους. «Αυτό (εξαρτάται) σαφώς από εμάς και είναι κάτι που θα πρέπει να το διασφαλίσουμε τάχιστα», δήλωσε η κ. Κόνιγκ στο Bloomberg. Βασική αποστολή του SRB είναι να διασφαλίζει ότι καμία τράπεζα της Ευρωζώνης δεν είναι υπερβολικά μεγάλη και θα πρέπει να αποτραπεί η χρεοκοπία της, ώστε να μην υπάρξει συστημική κρίση. «Η ιδανική εταιρική δομή είναι αυτή όπου μπορεί κανείς να εντοπίζει συγκεκριμένες λειτουργίες που παρουσιάζουν πρόβλημα και να τις προστατεύει σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο». Σημαντική πίεση ασκείται στο SRB για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη διάσωση τραπεζών, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι ιδιώτες πιστωτές μιας τράπεζας θα πρέπει να συνεισφέρουν στην αναδιάρθρωσή της προτού επιχειρηθεί κρατική διάσωση.

Μετεξεταστέα σε κεφαλαιακή επάρκεια

Μία μεγάλη τράπεζα της Ευρωζώνης δεν έχει εξασφαλίσει το ελάχιστο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις 119 μεγάλες τράπεζες που εποπτεύει άμεσα. Πρόκειται για σημάδι προόδου, δεδομένου ότι στα τέλη του 2016 η ΕΚΤ είχε εντοπίσει πέντε τράπεζες που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα κεφάλαια, οι δύο εκ των οποίων χρεοκόπησαν αργότερα. Χθες η ΕΚΤ διατήρησε περίπου ίδιο το ύψος των ελάχιστων κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες. «Οι τράπεζες είναι γενικότερα ανθεκτικές και σταθερές», είπε χθες ο Κορμπίνιαν Ιμπελ της ΕΚΤ. «Οι εναπομείνασες απειλές αφορούν θέματα κερδοφορίας και μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσέθεσε. Σύμφωνα με στοιχεία της EKT, οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης διαθέτουν σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια από τα ελάχιστα που απαιτούνται. Κατά μέσον όρο, η ΕΚΤ απαιτεί οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από την άμεση εποπτεία της να διακρατούν κεφάλαια που να αντιστοιχούν στο 10,6% του σταθμισμένου έναντι κινδύνου ενεργητικού τους. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται οι επιπλέον απαιτήσεις που έχει η ΕΚΤ κατά περίπτωση. Η ΕΚΤ θα ζητήσει από τέσσερις ακόμα τράπεζες να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια, για να αντιμετωπίσουν απειλές που σχετίζονται με τη ρευστότητά τους. Η ΕΚΤ έλαβε υπ’ όψιν της την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τράπεζες στα τέλη Ιουνίου του 2017, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες ίσως να έχουν λάβει τα διορθωτικά μέτρα που ζητάει η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή