Οκτώ αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τα στρες τεστ

Οκτώ αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τα στρες τεστ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) και η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλισης καταθέσεων (FDIC) ενέκριναν τα σχέδια οκτώ εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, τα οποία αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσης. Ωστόσο, σε τέσσερις από αυτές εντόπισαν ελλείψεις, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Σε αυτά τα σχέδια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, State Street και Bank of New York Mellon), που θεωρούνται συστημικά λόγω μεγέθους και εμπλοκής με τον μηχανισμό της οικονομίας, καταγράφεται τι πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί η επανάληψη του σεναρίου της Lehman Brothers. Δηλαδή να διαλυθούν συντεταγμένα και να μη χρειαστεί να επωμιστούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι το βάρος της διάσωσής τους. Τα σχέδια των Citigroup, JPMorgan, State Street και Bank of New York Mellon κρίθηκαν επαρκή και πλήρη.

Κίνδυνοι

Η Lehman κατέρρευσε συμπαρασύροντας και άλλα τραπεζικά ιδρύματα και επιφέροντας καίριο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, αναφέρουν οι Financial Times. Η ομοσπονδιακή τράπεζα και η ομοσπονδιακή υπηρεσία εξέτασαν τα σχέδια των οκτώ τραπεζών και απεφάνθησαν ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε εκείνα των Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν και πάλι κληθεί να καταρτίσουν αντίστοιχα σχέδια, διαπιστώθηκαν σημαντικότερες ελλείψεις. Σύμφωνα με τη Fed, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αυτή τη χρονιά, καθώς υπήρξε και χαλάρωση των ρυθμίσεων για τον κλάδο. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες βοήθησαν ώστε οι τράπεζες στον δείκτη S&P 500 να εμφανίσουν άνοδο 20% από τις αρχές του 2017. Θετική συνεισφορά είχαν η αύξηση των επιτοκίων καθώς και το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο, τελικά, υπερψηφίστηκε.

Στόχος των σχεδίων των τραπεζών είναι να ενισχυθούν η ασφάλεια, η βιωσιμότητα και η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να μην παραστεί ανάγκη να σπεύσει η κυβέρνηση για τη σωτηρία του. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έχουν τη δύναμη να υποχρεώσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τμήματα των δραστηριοτήτων τους αν κατ’ εξακολούθηση δείχνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αναγκαίες προδιαγραφές των σχεδίων. Η κατάρτισή τους είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της νομοθεσίας Ντοντ-Φρανκ για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ, η οποία εφαρμόστηκε με αφορμή την κρίση του 2007.

Το 2016 μόνον η Citigroup είχε «περάσει» τις εξετάσεις και τότε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλισης καταθέσεων είχαν αποφανθεί ότι τα σχέδια άλλων πέντε τραπεζών παρουσίαζαν προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν ήταν αξιόπιστα είτε δεν είχαν κάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να προχωρήσουν σε συντεταγμένη διάλυσή τους σε περίπτωση κρίσης. Από τις πέντε που απορρίφθηκαν πέρυσι, η Wells Fargo δεν ήταν σε θέση να επιλύσει τα προβλήματά της και οι Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις δραστηριότητές της. Αργότερα, οι περιορισμοί ήρθησαν. Φέτος, κανένα σχέδιο δεν ήταν ανεπαρκές και όπου υπήρξαν ελλείψεις οι τράπεζες χρειάζεται απλώς να λάβουν επιπλέον μέτρα, παρατηρούν οι Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή