ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το συριακό στην Αστάνα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης ξεκινούν σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν, με στόχο την επίλυση της συριακής κρίσης, σημειώνοντας σε κάποιο βαθμό πρόοδο, την ώρα που η πολιτική διαδικασία στη Γενεύη βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, θα διεξαχθούν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και αύριο θα ολοκληρωθούν με την έκδοση μιας τελικής ανακοίνωσης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η τύχη των αιχμαλώτων και των κρατούμενων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η λειτουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης»,ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν.

Πρόκειται για τον όγδοο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δαμασκού και των Σύρων ανταρτών στην Αστάνα, όπου η διαδικασία επικεντρώνεται σε στρατιωτικά και τεχνικά θέματα και διεξάγεται παράλληλα με αυτή της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αύριο, αναμένεται να μεταβεί στο Καζακστάν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων στην καζακική πρωτεύουσα, στα τέλη Οκτωβρίου, δεν σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τη ρωσική πρόταση να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος περίπου 30 πολιτικών δυνάμεων της Συρίας.Το σχέδιο διεξαγωγής του «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη, καθώς προσκρούει κυρίως στη συμμετοχή των Κούρδων, την οποία δεν επιθυμεί η Άγκυρα.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ