Κοντονής: Και σήμερα λέμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Κοντονής: Και σήμερα λέμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε υπερήφανοι που φωνάζαμε «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και το φωνάζουμε και ακόμα, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, μιλώντας σε συνεδρίαση της ολομέλειας, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική την οποία δέχεται με σφοδρότητα από την αντιπολίτευση, αλλά και υπογείως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Αφορμή αποτέλεσε η κατάθεση προς ψήφιση τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ, μέσω της οποίας προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον εκείνων που με βίαιες παρεμβάσεις προσπαθούν να εμποδίσουν την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στην διαδικασία εξ αρχής προανήγγειλε την βούληση να καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, επιτείνοντας την αναστάτωση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός το οποίο με τη σειρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, κίνησε παρασκηνιακά τις διαδικασίες έκτακτης συνάντησης του κ. Κοντονή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα σήμερα το μεσημέρι.

«Αυτό που γίνεται δεν είναι παρά η επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων και μάλιστα να γίνεται αυτεπαγγέλτως. Η διαδικασία της προστασίας υπάρχει από το 1950. Τώρα νομοθετούμε να επεκταθεί και στα γραφεία τους, αφού γίνονται πλέον και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί», είναι το επιχείρημα που επικαλείται ο κ. Κοντονής. «Δεν πρόκειται περί νομοθετικής ρύθμισης εν όλω», πρόσθεσε, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Στη συνεχιζόμενη, πάντως, κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ούτε μεριμνά ούτε δρομολογεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μεταξύ άλλων δήλωσε πως όταν η κυβέρνηση παρέλαβε την εξουσία, δεν υπήρχε πλέον –με ευθύνη των προηγούμενων- τέτοια προστασία.

«Σας ξαναθυμίζω ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε ήταν η προστασία α’ κατοικίας. Το αμφισβητείτε; Ακούστηκε ότι δεν υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας. Υπήρχε έως 31/12/2014 ο νόμος και μετά τίποτα. Οταν παραλάβαμε δεν υπήρχε πλαίσιο προστασίας. Είχαν ξεκινήσει από 1/1 έως 25/1/2015 πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα. Τότε περήφανοι φωνάζαμε «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και νομοθετήσαμε αυτό το ζήτημα με νόμο Σταθάκη» είπε. Το ίδιο λέμε και σήμερα, πρόσθεσε. Και υποστηρίζοντας ότι «η προστασία πρώτης λαϊκής κατοικίας είναι υπό απόλυτη προστασία», συμπλήρωσε: «Η ρύθμιση για την υφιστάμενη προστασία λήγει στις 31 Δεκέμβρη 2018. Σε ένα χρόνο από τώρα. Εχει πει ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση εξετάζει και επανεξετάζει το ζήτημα και πως αν υπάρξει πρόβλημα, θα το επιλύσει νομοθετικά».

Απαντώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Αθ. Παφίλης τόνισε: «Η Κυβέρνηση έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε κατήφορο αυταρχισμού. Μιλάω για την τροπολογία που αφορά την ποινικοποίηση της δράσης κατά των πλειστηριασμών. Ερχεται να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, την οποία όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά, επειδή φαίνεται πλέον ότι ακριβώς αυτό θα συμβεί στο μέλλον, έρχεται με μια απαράδεκτη τροπολογία».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) υπογράμμισε επισημαίνοντας μιαν άλλη παράμετρο: «Στην αιτιολογική έκθεση -και εκεί είναι η είδηση- γράφετε ότι δεν γίνεται η επέκταση για να υπάρχουν τα ίσα μέτρα και ίσα σταθμά μόνο μεταξύ του δημόσιου χώρου και του ιδιωτικού, αλλά και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Εδώ είναι η είδηση! Ακούμε, δηλαδή, επισήμως την Κυβέρνηση να μας επισείει τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Σας ρωτώ να μου πείτε, αφού εσείς είστε ο άνθρωπος της τροπολογίας αυτής, εάν βρισκόμαστε ενώπιον τέτοιου κινδύνου, νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, όπως γράφεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT