ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ανοιχτός σε διάλογο με τη νέα καταλανική ηγεσία ο Ραχόι - όχι στο κάλεσμα Πουτζντεμόν

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 Οι οπαδοί της καταλανικής αυτονομίας συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά σε μικρότερο βαθμό από όσο θα θέλαμε, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μία ημέρα μετά τις τοπικές εκλογές στην Καταλωνία, οι οποίες είδαν τους αυτονομιστές να καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικο κοινοβούλιο και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι να καταβαραθρώνεται. 
 
Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Καταλωνία εισέρχεται σε μία περίοδο διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα κάνει μία προσπάθεια να έρθει σε επικοινωνία με τη νέα καταλανική κυβέρνηση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα παραμείνει ανοικτός στην προοπτική του διαλόγου, μόνο εφόσον η νέα καταλανική ηγεσία παραμείνει πιστή στο ισπανικό σύνταγμα και δεν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση παραβίασης του. 
 
Επιπροσθέτως, σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση για διάλογο που του απηύθυνε από τη βελγική πρωτεύουσα προ ολίγου ο Πουτζντεμόν, ο Ισπανός πρόεδρος φάνηκε να την απορρίπτει εμμέσως, τονίζοντας ότι «το πρόσωπο με το οποίο πρέπει να συνομιλήσω είναι αυτό που κέρδισε τις εκλογές, είναι η κα. (Ινές) Αριμάδας», η επικεφαλής της λίστας των Ciudadanos». 
 
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ραχόι, πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλωνίας.
 
Τέλος, σε ερώτημα που του υποβλήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών, ο Ισπανός πρόεδρος το απέκλεισε κατηγορηματικά.
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ