Αρση του αποκλεισμού ζητεί ο Μακρόν για την Υεμένη

Αρση του αποκλεισμού ζητεί ο Μακρόν για την Υεμένη

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν είχε στις 24 Δεκεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με θέμα συζήτησης τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην Υεμένη, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας. «Ο πρόεδρος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη και ζήτησε από τον Σαουδάραβα βασιλιά να άρει εντελώς τον αποκλεισμό, ώστε να καταστεί εφικτή η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στην Υεμένη», ανέφερε η γαλλική πηγή. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Ριάντ δήλωσε πως θα διατηρούσε ανοικτό για ένα μήνα το λιμάνι Χοντεϊντάχ, το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή, μάρτυρες και εκπρόσωποι των Αρχών στην Υεμένη αναφέρουν πως ο συνασπισμός υπό το Ριάντ εξαπέλυσε μία ακόμη θανάσιμη αεροεπιδρομή την Τρίτη, με στόχο πολυσύχναστη αγορά στη δυτική επαρχία Τάιζ, σκορπίζοντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν υπό συνθήκες ανωνυμίας πως το χτύπημα κανονικά προοριζόταν για την περιοχή Αλ Χάιμα, προς υποστήριξη τοπικής εξέγερσης εναντίον των ανταρτών Χούθι, ωστόσο τελικά επλήγη διαφορετικός στόχος από λάθος. Οι διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες παγίως εφιστούν την προσοχή στη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης, η οποία οξύνεται λόγω των βομβαρδισμών του συνασπισμού σε κατοικημένες περιοχές, από τον Μάρτιο του 2015. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους βυθίζοντας την Υεμένη στo χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής εξαιτίας του φονικού λιμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή