ΗΠΑ-Τουρκία: Αμοιβαία άρση των περιορισμών στις υπηρεσίες χορήγησης βίζας

ΗΠΑ-Τουρκία: Αμοιβαία άρση των περιορισμών στις υπηρεσίες χορήγησης βίζας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τερματίζει όλους τους περιορισμούς στις υπηρεσίες χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες, καθώς η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της σχετικά με τα έγκλειστα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη χώρα. 

Ακολούθως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι υπηρεσίες χορήγησης βίζας στην Τουρκία βρίσκονται και πάλι σε πλήρη ισχύ, μετά τη διακοπή τους με αφορμή τη σύλληψη υπαλλήλων των αμερικανικών προξενείων στη χώρα.

«Λόγω της τήρησης των παραπάνω διαβεβαιώσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η κατάσταση της ασφάλειας (στην Τουρκία) έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να επιτρέψει την πλήρη επαναφορά των υπηρεσιών χορήγησης βίζας στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωση της η πρεσβεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο μέλλον οι τουρκικές αρχές θα ενημερώνουν «εκ των προτέρων» τις ΗΠΑ αν σκοπεύουν να συλλάβουν κάποιο μέλος του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Λίγο αργότερα, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας ότι ήρε όλους τους περιορισμούς όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Τουρκία για Αμερικανούς πολίτες, μετά την ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ, κάτι που τερματίζει σε κάποιο βαθμό την πολύμηνη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. «Τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, οι απαγορεύσεις που είχαμε επιβάλει στο καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους Αμερικανούς πολίτες αίρονται», ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σημαντικούς ενδοιασμούς αναφορικά με τις κατηγορίες του τουρκικού κράτους εις βάρος μελών του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η τουρκική πρεσβεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι οι τουρκικές αρχές «δεν θεωρούν σωστό να ισχυρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία και να παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες στο αμερικανικό και το τουρκικό κοινό», προσθέτοντας ότι διατηρούν σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις διώξεις Τούρκων πολιτών στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους μετά τη σύλληψη δύο υπαλλήλων τους, ωστόσο το μέτρο αυτό αναθεωρήθηκε εν μέρει τον Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας δεν διευκρινίζει το πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή