Ποδαρικό με έμφαση στο συνέδριο

Ποδαρικό με έμφαση στο συνέδριο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ που κέρδισε την προεδρία η Φώφη Γεννηματά επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα στη Χαρ. Τρικούπη. Ενα από τα πολύπειρα στελέχη του κόμματος, που έχει ζήσει όλα τα πάνω και τα κάτω του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του έως σήμερα, ήταν μάλλον το πιο ψύχραιμο. «Το 2018 θα είναι ένα έτος-στοίχημα», έλεγε σε όποιον τον ρωτούσε για το μέλλον. Το 2018 έφθασε και στη Χαρ. Τρικούπη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, γνωρίζοντας πως η φετινή χρονιά θα είναι απολύτως κομβική σε όλα τα επίπεδα. Οι τρεις άξονες συνοπτικά έχουν ως εξής: πρώτον το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου, δεύτερον η θεσμική δουλειά στην αντιπολίτευση και τρίτον η εκλογική ετοιμότητα.

Το ιδρυτικό συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τις 16-18 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για το πολιτικό πρότζεκτ στο οποίο το επόμενο τρίμηνο θα πέσουν πάνω του όλες οι δυνάμεις του χώρου προκειμένου να επιτύχει. Εκεί αναμένεται να διατυπωθεί η ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα, η προγραμματική του πρόταση ανά τομέα, αλλά κυρίως να μορφοποιηθεί και να κεφαλαιοποιηθεί το εγχείρημα. Ηδη «με το καλημέρα» του νέου έτους, θα ανακοινωθεί η 29μελής οργανωτική επιτροπή συνεδρίου, ενώ ακολούθως θα λάβει χώρα η συνεδρίασή της. Σύμφωνα με το πλάνο, αναμένεται να χωριστεί σε ομάδες εργασίας ανά τομέα.

Στόχος είναι η θετική γεύση που άφησε πίσω του το 2017, με την επιτυχημένη εκλογική διαδικασία, να ολοκληρωθεί επιτυχώς με το συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ακόμα και περιφερειακές δράσεις που θα επικεντρωθούν στην άμεση επαφή με τα μέλη του νέου φορέα, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές της νέας πολιτικής πρότασης.

Οποιος παρακολουθεί στενά το ρεπορτάζ του πολιτικού χώρου της Kεντροαριστεράς γνωρίζει πως οι διαφορετικές προσεγγίσεις, όσον αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος, είναι υπαρκτές. Κάποια στελέχη βλέπουν πιο θετικά τη Ν.Δ., κάποια άλλα στελέχη αποκλείουν κάθε συνεργασία. Η Φώφη Γεννηματά, που καθιέρωσε την πολιτική των ίσων αποστάσεων, κάτι που δημοσκοπικά τουλάχιστον φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για το θέμα, που συνοψίζεται στη φράση «αυτόνομα πορεία». Συνεπώς ο στόχος είναι να υπάρξει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με σκοπό τόσο την επιστροφή ψηφοφόρων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, όσο και την ενσωμάτωση πολιτών που ανήκουν στον ευρύτερο κεντρώο χώρο και τελευταία είχαν αρχίσει να φλερτάρουν με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη Χαρ. Τρικούπη το στοίχημα είναι το 2018 να αποτυπωθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια αυτό που τονίζει με κάθε ευκαιρία η κ. Γεννηματά: πως «οι επόμενες εκλογές θα είναι κούρσα για τρεις».

Ο τρίτος άξονας

Περί ων ο λόγος λοιπόν. Οι εκλογές είναι ο τρίτος άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής το έτος που έρχεται. Στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κόμματος κανείς δεν αποκλείει πως ο κ. Τσίπρας θα αιφνιδιάσει με εκλογές εντός του τρέχοντος έτους και θέλουν να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενον. Ο τρίτος αυτός άξονας συνεπάγεται την πετυχημένη ολοκλήρωση του συνεδρίου, αλλά ήδη διαμορφώνεται το πλαίσιο. Βασικός στόχος σε αυτόν τον τομέα, πλην των αναπόφευκτων ισορροπιών που πρέπει να κρατηθούν ως αποτέλεσμα της συνένωσης κομμάτων και κινήσεων, είναι η ανανέωση. Σε αυτό το κομμάτι, μάλιστα, από τη Χαρ. Τρικούπη προαναγγέλλουν για το νέο έτος κινήσεις που στόχο θα έχουν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή