ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σενάρια στο Βερολίνο

REUTERS, A.P.

Προεκλογικά η Αγκελα Μέρκελ κοιτούσε στραβά τον Μάρτιν Σουλτς. Τώρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού, κρέμεται από τα χείλη του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μπορεί η Αγκελα Μέρκελ να ευχήθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της να σχηματιστεί ταχύτατα μια νέα κυβέρνηση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επίδοξοι εταίροι της όμως αφήνουν εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, χωρίς τους ίδιους. «Μια κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γερμανία παραμένει μια υπαρκτή εναλλακτική κι ας μην το αναγνωρίζει η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ», σχολίασε ο αντιπρόεδρός του (SPD) Τόρστεν Σέφερ Γκίμπελ, μόλις λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσουν οι πρώτες επίσημες διαβουλεύσεις για την ανανέωση ενός μεγάλου συνασπισμού. «Μερικές από τις δηλώσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τις τελευταίες εβδομάδες με κάνουν να αμφισβητώ κατά πόσον υπάρχει η βούληση», δήλωσε στην «Πασάουερ Νόιε Πρέσε», προσθέτοντας ότι η συντηρητική παράταξη εξαρτάται πλέον από το SPD λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία κυβέρνησης με τα χρώματα της Τζαμάικα (με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες).

Οι προκαταρκτικές επαφές ξεκινούν σήμερα ενόψει των διερευνητικών διαβουλεύσεων στις 7 Ιανουαρίου, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 του μηνός. Ωστόσο, σειρά αναλυτών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος και πως η χώρα είτε θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές.

Οι φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα θεωρούνται απαράδεκτες για τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ διαφωνίες υπάρχουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της μετανάστευσης, της Ευρώπης, των συντάξεων και των συνθηκών εργασίας. Το πανίσχυρο οικονομικό συμβούλιο του CDU εξήγγειλε χθες ότι θα πιέσει τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να δεχθούν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με το επιχείρημα ότι η πολιτική που προτείνει το SPD θα μπορούσε να επιβαρύνει τη χώρα επί δεκαετίες. «Ενας μεγάλος συνασπισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρότερος μακροπρόθεσμα από μία κυβέρνηση μειοψηφίας», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γενικός γραμματέας του συμβουλίου.

Το SPD ήθελε αρχικά να παραμείνει στην αντιπολίτευση, αλλά υποχρεώθηκε να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου όταν απέτυχε η Τζαμάικα τον Νοέμβριο. Οι ειδικοί λένε ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ευνοήσουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε τον Σεπτέμβριο πρώτη φορά στη γερμανική Βουλή. Η ίδια η Μέρκελ, πάντως, προκρίνει τον μεγάλο συνασπισμό έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πλαφόν για μετανάστες

Την ίδια στιγμή ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του CSU, επέμεινε ότι το κόμμα του θα διεκδικήσει πλαφόν στην υποδοχή μεταναστών και θα απαιτήσει παράταση της προσωρινής απαγόρευσης των οικογενειακών επανενώσεων για όσους δεν έχουν χαρακτηριστεί επισήμως πρόσφυγες. «Ελπίζω ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν την ίδια αντίληψη περί ευθύνης», είπε. Εχουμε μια επείγουσα ανάγκη για δράση στο νομοθετικό μέτωπο. Χρειαζόμαστε επειγόντως σαφείς πλειοψηφίες στη Βουλή και αξιόπιστες συμμαχικές κυβερνήσεις», συμπλήρωσε.

Την κυβέρνηση μειοψηφίας δεν απέκλεισε ούτε ο Αλεξάντερ Λάμσντορφ, στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών. «Δεν θα ήταν ωραίο, αλλά δεν θα προκαλούσε και συνταγματική κρίση», σχολίασε χαρακτηριστικά σε τοπική εφημερίδα της χώρας.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ