Διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράν

Διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν, με εννέα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στην πόλη Κανταριτζάν ύστερα από αποτυχημένη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα. Συνολικά τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από τέσσερις ημέρες με κύριο αίτημα την κατάσταση της οικονομίας και την ακρίβεια, αν και τα συνθήματα έχουν αποκτήσει σαφή αντικυβερνητικό χαρακτήρα τις τελευταίες δύο ημέρες, με τους διαδηλωτές να καταφέρονται κατά ανώτατων κληρικών. Τη στήριξή του προς τους διαδηλωτές εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, λέγοντας ότι η ώρα είναι κατάλληλη για αλλαγή στο Ιράν. «Ο λαός του Ιράν ξεσηκώθηκε επιτέλους εναντίον του βίαιου και διεφθαρμένου καθεστώτος της χώρας. Ολα τα χρήματα που ο πρόεδρος Ομπάμα τόσο ανόητα προσέφερε στην Τεχεράνη διοχετεύθηκαν στην τρομοκρατία και στις τσέπες της ηγεσίας του καθεστώτος. Ο λαός δεν έχει τρόφιμα και ο πληθωρισμός καλπάζει. Οι ΗΠΑ παρατηρούν!» έγραψε χθες στο αγαπημένο του Twitter ο πρόεδρος Τραμπ.

Σε χθεσινό μήνυμά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την αναταραχή. Στην πρώτη του ανακοίνωση για τις διαδηλώσεις, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε: «Τις τελευταίες ημέρες, εχθροί του Ιράν αξιοποίησαν διάφορα μέσα, όπως κεφάλαια, όπλα, πολιτικά τεχνάσματα και μεθόδους υπηρεσιών πληροφοριών, για να δημιουργήσουν αναταραχή στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Παρότι ο Χαμενεΐ δεν κατονόμασε τους εχθρούς του Ιράν, ο στενός συνεργάτης του και γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας Αλί Σαμχάνι υπογράμμισε ότι ο ύπατος θρησκευτικός ηγέτης αναφερόταν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 450 συλλήψεις διαδηλωτών τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Τεχεράνη. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε, στο μεταξύ, στους διαδηλωτές ο πρόεδρος του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης Μούσα Γκαζανφαραντί, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές θα αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία.

Ενδεικτικό ότι η κατάσταση δεν είχε ξεφύγει από τον έλεγχο στην πρωτεύουσα είναι το γεγονός ότι η αστυνομία της Τεχεράνης δεν χρειάσθηκε να ζητήσει τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων της Φρουρών της Επανάστασης για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή