Το tweet του Τραμπ και η κρίση μεταξύ Πακιστάν και ΗΠΑ

Το tweet του Τραμπ και η κρίση μεταξύ Πακιστάν και ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ και Πακιστάν έβαλε η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα μέσω Twitter, με την οποία ο ίδιος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Πακιστάν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή οικονομικής βοήθειας.

Χαρακτηριστικά, ο Τραμπ έγραψε πως «οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισ. δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα, παρά μόνον ψέματα και απάτη, θεωρώντας πως οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι. Οι Πακιστανοί παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια». Τα σχόλια του Τραμπ έχουν προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική ζωή του Πακιστάν, ενώ συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της χώρας, ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν επέλεξε να μην απαντήσει επισήμως στην ανάρτηση του Τραμπ, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως «ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια σύντομα».

Αν και δεν είναι γνωστός ο λόγος που ώθησε τον Τραμπ στην εκρηκτική ανάρτηση, δημοσίευμα των New York Times είχε αναφέρει πως στις 29 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι των ΗΠΑ είχαν επιδιώξει να έρθουν σε επαφή με μέλος του δικτύου Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, ώστε να αποσπάσουν πληροφορίες για τουλάχιστον ένα Αμερικανό όμηρο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τις αρχές του Πακιστάν. Η επίταση της ρήξης λόγω της ανάρτησης του Τραμπ φάνηκε και από το διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη το υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ, καθώς το βράδυ της Δευτέρας κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη Ντέιβιντ Χέιλ να παράσχει εξηγήσεις για το «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου.

Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν αποτελεί νέο φαινόμενο και συνδέεται, αφενός, με την υποστήριξη που παρέχουν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, οι πακιστανικές αρχές στους τρομοκράτες του δικτύου Χακάνι, αφετέρου, με το γεγονός ότι ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια αρκετών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, οι ΗΠΑ είχαν παγίως εκφράσει την απογοήτευσή τους για την αδυναμία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει τα δίκτυα τρομοκρατών που έχουν αναπτυχθεί εντός της χώρας. Στην αντίπερα όχθη, οι αρχές του Πακιστάν σπεύδουν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ και δηλώνουν πως ήδη κατασκευάζεται φράχτης στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ έχουν επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη επαναπατρισμού για 2,7 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή