ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας

REUTERS, A.P.

Νοτιοκορεάτες παρακολουθούν το διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΣΕΟΥΛ. Η Νότια Κορέα πρότεινε χθες συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των δύο κορεατικών κρατών την ερχόμενη εβδομάδα, απαντώντας θετικά στην «επίθεση φιλίας» που εξαπέλυσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο επικεφαλής της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η προσέγγιση αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ακολουθεί πολιτική πυγμής απέναντι στην Πιόνγιανγκ, επιμένοντας σε όλο και σκληρότερες κυρώσεις και στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί δοκιμές πυρηνικού πολέμου.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι και θα μιλήσουν με ειλικρίνεια», δήλωσε χθες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τζο Μιουνγκ-γιον, αναφέροντας ως ημερομηνία την 9η Ιανουαρίου και ως τόπο το χωριό Πανμουντζόμ, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών. Το αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στις 9 Φεβρουαρίου στην Πγιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. «Οι χειμερινοί αγώνες που θα γίνουν στη Νότια Κορέα θα είναι μια καλή ευκαιρία για τη χώρα. Ευχόμαστε ειλικρινά να είναι οι αγώνες επιτυχείς», είχε πει ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που εξέπληξε θετικά τους νότιους γείτονές του.

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, ένθερμος οπαδός της προσέγγισης των δύο κορεατικών κρατών, κάλεσε την Ουάσιγκτον να διακόψει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη χώρα του ώς τη λήξη των χειμερινών αγώνων, στις 25 Φεβρουαρίου. Ο Μουν θεωρεί τη βορειοκορεατική συμμετοχή στους αγώνες πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, απειλεί τη Βόρεια Κορέα ότι θα επέμβει στρατιωτικά, προκειμένου να μην ενισχυθεί και άλλο το πυρηνικό και πυραυλικό της οπλοστάσιο. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ, η Βόρεια Κορέα εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις μόνο για να απαλλαγεί προσωρινά από τις διεθνείς πιέσεις ώστε να εξακολουθήσει, ανενόχλητη, τον εξοπλισμό της.

Ο Κιμ είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι το 2018 η χώρα του θα προχωρήσει σε «μαζική παραγωγή» πυρηνικών βομβών και βαλλιστικών πυραύλων και ότι ο ίδιος διαθέτει «πυρηνικό κουμπί» στο γραφείο του προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα του από αμερικανική επίθεση. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας θα έχει παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Γαλλίας ή της Βρετανίας.

Η ελπίδα της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης είναι ότι ο Κιμ θα μπορούσε να πεισθεί να σταματήσει την περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου του, με αντάλλαγμα το «πάγωμα» των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ