Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ασία τον Δεκέμβριο

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ασία τον Δεκέμβριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο 20 και πλέον ετών αναρριχήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, με τη Γαλλία να παρουσιάζει μεγάλη πρόοδο και τη Γερμανία να επιτυγχάνει νέο ρεκόρ. Ισχυρές επιδόσεις καταγράφηκαν στις ΗΠΑ αλλά και στην Ινδία και στην Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται και το 2018, με την προσφορά να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στη ζήτηση, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με την JPMorgan και τη Markit Economics, ο παγκόσμιος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας έφθασε τον Δεκέμβριο τις 54,5 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2011.

«Η περαιτέρω ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο θέτει τις βάσεις για μια θετική πορεία και για το 2018», σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων IHS Markit.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 60,6 μονάδες, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο δείκτης ΡΜΙ έφθασε στις 63,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, που είναι ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Σημαντική ενίσχυση της δραστηριότητας παρουσιάστηκε στην παραγωγή των εργοστασιακών μονάδων, στις νέες παραγγελίες και στις εξαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νέων συμβολαίων των Γερμανών παραγωγών με την Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξάνεται με τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ιστορία, επισημαίνει η IHS Markit στην ανάλυσή της.

Στο υψηλό 17ετίας αναρριχήθηκε, παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών να διαμορφώνεται στις 58,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 57,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2000.

Αποδίδεται, μάλιστα, στην αύξηση των παραγγελιών στην εγχώρια οικονομία και από το εξωτερικό. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 55,1 μονάδες από τις 53,9 μονάδες τον Νοέμβριο.

Απρόσμενη ήταν η άνοδος του δείκτη ΡΜΙ στην Κίνα τον Δεκέμβριο, φθάνοντας τις 51,1 μονάδες. Ηταν το υψηλό τετραμήνου και οφείλεται στην άνοδο των παραγγελιών από την παγκόσμια οικονομία. Στο υψηλό των τελευταίων έξι ετών εκτοξεύθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ταϊβάν και το ζενίθ πενταετίας έφθασε στην Ινδία.

Eξαίρεση σε αυτήν την έξαρση της μεταποιητικής δραστηριότητας αποτέλεσε η Βρετανία. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μετά το Brexit οδήγησε σε πτώση του δείκτη από τις 58,2 μονάδες τον Νοέμβριο στις 56,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή