ΚΟΣΜΟΣ

Στην Γερμανία ο Τσαβούσογλου με αυστηρή κριτική στην Ε.Ε

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην Γερμανία θα μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογο του. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Επίσης, ο ΜεβλούτΤσαβούσογλου ανακοινώνει ότι έχει καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγο πριν την συνάντηση του με τον SigmarGabriel στο Βερολίνο, ο κ. Τσαβούσογλου ασκεί σκληρή κριτική στην Ε.Ε. Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει τα εξής: «Οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν καλύτερα το 2018 σε περίπτωση που η Ε.Ε. μάθει να σέβεται την Τουρκία, να την αντιμετωπίζει με βάση την αρχή της ισότητας και καταλήξει σε συμπεράσματα στα πλαίσια του στόχου της πλήρους ένταξης της Τουρκίας (στην ένωση). Τελείωσε η περίοδος του πατρόνα. Η Ε.Ε. άρχισε να κατανοεί αυτήν την πραγματικότητα. Στο ζήτημα της άρσης των τουριστικών επιθεωρήσεων δεν υπάρχει πρόβλημα στα 65 κριτήρια. Συνεχίζονται οι εργασίες μας στα υπόλοιπα (κριτήρια). Τέσσερις Τούρκοι υπουργοί δημιουργήσαμε ένα σχέδιο. Θα το παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό. Με βάση τις εντολές τους θα το μοιραστούμε με την Ε.Ε.».  Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με το Βερολίνο.

Σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις στο Ιράν, ο κ. Τσαβούσογλου προβάλλει την άποψη ότι τους διαδηλωτές υποστηρίζουν μονάχα δυο προσωπικότητες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ. Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν πρέπει να συμβεί μόνο με τις εκλογές. Αυτό τονίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιτίθεται και στις ΗΠΑ με σκληρά λόγια. Ο ίδιος τονίζει: «Οι ΗΠΑ κατανοήσαν ότι δεν μπορούν να πάρουν κάτι από την Τουρκία με πίεση. Στο ζήτημα των επιθεωρήσεων δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον ίδιον, το 2018 Τουρκία και ΗΠΑ θα έχουν περισσότερες συσκέψεις. Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η χώρα του δήλωσε στις ΗΠΑ ότι η Υπόθεση Διαφθοράς που εκδικάζεται στην Νέα Υόρκη είναι μια «πολιτική δίκη».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του στον τουρκικό τύπο, ο κ. Τσαβούσογλου άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά του κουρδικού καντονίου του Άφριν. Επίσης, αναφέρθηκε στον πιο εμφανή ρόλο της χώρας του στο Ιράκ κατά το νέο έτος.


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ