Κοινό μέτωπο για «ειδικό βάρος» στην Ε.Ε.

Κοινό μέτωπο για «ειδικό βάρος» στην Ε.Ε.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους κόλπους της Ε.Ε. ζήτησαν οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας Βίκτορ Ορμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι, που συναντήθηκαν χθες στη Βουδαπέστη. Η επιλογή της Ουγγαρίας ως πρώτου προορισμού για διμερή επίσκεψη από τον νέο πρωθυπουργό της Πολωνίας είχε σκοπό την κατάρτιση κοινής στάσης ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις για την εξαετία 2020-2026 αναμένονται σκληρές, μεταξύ άλλων λόγω της απώλειας της συνεισφοράς της Βρετανίας, η οποία θα ανοίξει «τρύπα» περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν προτείνει να εξαρτηθεί η χορήγηση κονδυλίων των ταμείων συνοχής από τον σεβασμό που επιδεικνύουν οι χώρες-δικαιούχοι στις ευρωπαϊκές αξίες. Πρόκειται για ανοικτή προειδοποίηση προς την Πολωνία, η οποία ερευνάται από τις Βρυξέλλες, με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε., για παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών. Συγκεκριμένα, η διαδικασία κυρώσεων πυροδοτήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις στην πολωνική Δικαιοσύνη, με βάση τις οποίες οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλήττεται η διάκριση των εξουσιών.

Οι δύο πρωθυπουργοί δεν έθιξαν το ζήτημα αυτό στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αν και πριν από λίγες εβδομάδες ο Ορμπαν είχε καταστήσει σαφές ότι «δεν έχει καν νόημα να αρχίσει η Ε.Ε. διαδικασίες εις βάρος της Πολωνίας, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να τις ολοκληρώσει, διότι θα βρει μπροστά της το αξεπέραστο εμπόδιο της Ουγγαρίας».

«Θέλουμε να βαραίνει ο λόγος μας, διότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν όραμα για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου», είπε χθες ο Βίκτορ Ορμπαν. «Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά σε μια αυτοκρατορία, εξακολουθούμε να βλέπουμε την Ε.Ε. ως ένωση ελευθέρων κρατών».

Στο Ευρωδικαστήριο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε να υποδεχθεί στη χώρα αναγνωρισμένους πρόσφυγες, με βάση το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε., και ως εκ τούτου η Κομισιόν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εις βάρος της Βουδαπέστης. Για την ίδια υπόθεση, η Κομισιόν έχει προσφύγει εναντίον της Πολωνίας και της Τσεχίας, ενώ εναντίον της Ουγγαρίας εκκρεμεί και υπόθεση για το κλείσιμο πανεπιστημίου το οποίο ο Ορμπαν στοχοποίησε επειδή χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος. «Δεν θα αλλάξουμε τη μεταναστευτική πολιτική μας», είπε χθες ο Πολωνός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι «ο άνεμος γυρνάει προς την κατεύθυνσή μας».

«Δεν λειτουργεί»

«Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. δεν λειτουργεί. Οχι απλώς δεν λειτουργεί, αλλά έχει αποτύχει θεαματικά», είπε ο Ορμπαν, επαινώντας τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας. Ο Ορμπαν, από κοινού με τον νέο Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς, σχεδιάζεται να εμφανιστεί το Σάββατο στη διάσκεψη του βαυαρικού κόμματος CSU, συμμάχων της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο Ορμπαν, που αναμένεται να επανεκλεγεί την άνοιξη, χορήγησε στα μέσα Δεκεμβρίου το εκατομμυριοστό ουγγρικό διαβατήριο σε Ούγγρο της διασποράς. Στις προηγούμενες εκλογές, ο πληθυσμός αυτός υποστήριξε κατά 95% το κόμμα Φιντέζ του Ορμπαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή