ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ακόμη και ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τον όρο «καθαρή έξοδος»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Τον όρο "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια τον έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που ήταν και ο πρώτος που τον χρησιμοποίησε, γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα capital.gr, της οποίας απόσπασμα σχετικά με το Σκοπιανό, είχε δοθεί χθες, Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνει:

«Το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ήταν ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο έχουμε ισχυριστεί πολλές φορές - και πιστεύω απόλυτα τεκμηριωμένα - ότι ήταν αχρείαστο. Και αμέσως μετά ξεκινάει αυτό που εμείς αποκαλούμε τέταρτο Μνημόνιο. Και θέλω να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος, γιατί το λέω τέταρτο Μνημόνιο.

Διότι υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει μειωμένες συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020. Άρα, αυτή η καραμέλα ότι δήθεν βγαίνουμε από τα Μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα».

Προσθέτει δε ότι «είναι άλλο η αυστηρή επιτροπεία και άλλο να έχεις δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 5 χρόνια και 2% μέχρι το 2060, θέτοντας - με άλλα λόγια - ένα πάρα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια».

«Εάν πραγματικά υπάρχει καθαρή έξοδος - ρώτησα τον κ. Τσίπρα και στη Βουλή, αλλά φυσικά και σε αυτό δεν μου απάντησε - γιατί η Πορτογαλία, γιατί η Κύπρος, βγήκαν από τα Μνημόνια χωρίς να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα; Γιατί η Ελλάδα παραμένει, για άλλη μια φορά, μια ειδική περίπτωση; Να δώσω μόνος μου την απάντηση. Παραμένει μια ειδική περίπτωση, διότι δεν υπάρχει καμία πραγματική αξιοπιστία στον κ. Τσίπρα και στο τι θα κάνει στην περίπτωση που ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν κλείσει οι υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα αρχίσει πάλι να διορίζει κόσμο, να χτίζει το καινούριο πελατειακό Κράτος, το οποίο ήδη οικοδομεί - σήμερα, τα θεμέλια έχουν αρχίσει και μπαίνουν - να αυξάνει τις δαπάνες, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στις παλιές κακές εποχές του παρελθόντος», συμπληρώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου, το οποίο, όπως αναφέρει, «πηγαίνει πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος» και που «μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει».

Τουρκία και «8»

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης. έκανε λόγο για μια κλιμακούμενη ένταση, προσθέτοντας ότι σίγουρα η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, «αντί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια καινούρια αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μάλλον επιδείνωσε ένα κλίμα το οποίο ήταν ήδη προβληματικό».

«Και αυτό γεννά και κάποια εύλογα ερωτήματα γιατί οργανώθηκε αυτή η επίσκεψη σε αυτή τη χρονική συγκυρία και με αυτόν τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, στο ζήτημα το οποίο θίξατε των 8 αξιωματικών, το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, με κάποιο τρόπο, να στείλει τους αξιωματικούς αυτούς πίσω», προσθέτει και συμπληρώνει:

«Γνωρίζω ότι αυτή είναι η άποψη του Τούρκου Προέδρου, η οποία είναι άκρως προβληματική, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει διαψευστεί. Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος ότι η Ελλάδα είναι ένα Κράτος δικαίου το οποίο σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, με συγκεκριμένες διαδικασίες, αρκετά λεπτομερείς, οι οποίες ακολουθούνται για να χορηγηθεί, σε οποιονδήποτε το ζητεί, πολιτικό άσυλο ή να απορριφθεί η αίτησή του. Και αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών και η Κυβέρνηση δεν πρέπει να μπλέκεται σε αυτά τα χωράφια».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ