ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση κατά πάντων μέσω Twitter

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε την πρώτη εργασιακή ημέρα του 2018 προκειμένου να σπείρει, και πάλι, θύελλες στο Twitter. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ξανάβαλε την πολεμική στολή του την Τρίτη, αφού έφτασε στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη ημέρα από μία διαμονή στο Μαρ-α-Λάγκο, εκτοξεύοντας απειλές κατά των μέσων ενημέρωσης και λέγοντας ότι θα τους αποδώσει το βραβείο της «ανέντιμης και διεφθαρμένης κάλυψης», απειλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα περικόψει την αμερικανική βοήθεια στους Παλαιστινίους, ζητώντας τη φυλάκιση της πρώην συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον, Χούμα Αμπεντίν, και ανοικτά ανταγωνιζόμενος τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχετικά με το ποιος έχει το «μεγαλύτερο κουμπί» στο γραφείο του.

Ακόμη και όταν πηδούσε από το ένα θέμα στο άλλο, τα τουίτ εκείνης της ημέρας κάλυψαν όλους τους αγαπημένους του σάκους του μποξ, εγχώριους και ξένους. Τα τουιταρίσματα και η προσεκτική αποκρυπτογράφησή τους επέκτειναν την εικόνα ενός προέδρου που κυριαρχεί στους κύκλους των ειδήσεων, από τις άκρες των δαχτύλων του, κάτι που διήρκεσε το 2017 και που εξακολούθησε και στο τελευταίο του διάλειμμα για διακοπές.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Τραμπ έβαλε προφανώς κατά μέρος τα προηγούμενα σχόλια με τα οποία εξέφραζε αισιοδοξία για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο αδιέξοδο με τη Βόρεια Κορέα, αποστέλλοντας μία προειδοποίηση στον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι το «πυρηνικό κουμπί» των ΗΠΑ είναι «πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο» από το δικό του και, εν αντιθέσει με αυτό του Κιμ, το δικό του «λειτουργεί».

Η ρητορική μοιάζει να μεταβάλλεται από την προηγούμενη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα την Τρίτη, που έμοιαζε να μελετά την πιθανότητα η Νότια Κορέα να καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση Κιμ να περιορίσει τις πυραυλικές δοκιμές αφού ο Κιμ προσέφερε κλάδο ελιάς στον γείτονά του κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του.

Και μέσα σε 16 λεπτά ο πρόεδρος Τραμπ ξανάρχισε να εκτοξεύει μύδρους κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναγεννώντας την τακτική που χρησιμοποίησε από τις πρώτες ημέρες της προεδρικής του εκστρατείας.

Ο πρόεδρος, ο οποίος επί ένα χρόνο επέπληττε τους δημοσιογράφους για την κάλυψη του Λευκού Οίκου, τουίταρε ότι πρόκειται να βραβεύσει αυτούς που είναι οι χειρότεροι από τους χειρότερους. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει κατά νου.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Τραμπ ξεκίνησε την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο εξυβρίζοντας το «κτηνώδες και διεφθαρμένο καθεστώς του Ιράν» για την καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ λίγο αργότερα επιτέθηκε κατά της Αμπεντίν, λέγοντας ότι δεν σεβάστηκε τα «βασικά πρωτόκολλα ασφαλείας» αφού το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε κάποιες απόρρητες ηλεκτρονικές επιστολές από το κομπιούτερ τού εν διαστάσει συζύγου της, Αντονι Γουίνερ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ