Οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Ν. Αναστασιάδης

Οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Ν. Αναστασιάδης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο περιλαμβάνει το βόρειο αλλά και το δυτικό τμήμα, θα προχωρήσει η Λευκωσία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανστασιάδης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Ζύγι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επί του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ «περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες». Και ως προς το χρονικό διάστημα είπε ότι: «εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με την οριοθέτηση και της υπόλοιπης Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση την πάγια αντίληψη που εξέφρασε και ο κ. Αναστασιάδης, ότι οι δύο ζώνες Ελλάδας και Κύπρου εφάπτονται, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης με την Τουρκία.

Επί τούτου, μάλιστα, ερωτήθηκε και ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας πως «δεν είναι θέμα οριοθέτησης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Επομένως, αυτό είναι εντελώς ξένο θέμα προς όσα συζητούμε για τις συντεταγμένες της κυπριακής ΑΟΖ». Ως προς τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε «θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και ανάλογα θα αντιδράσουμε και θα δράσουμε».

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η οριοθέτηση θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Λευκωσία, καθώς ουσιαστικά η Αθήνα έχει ελάχιστες, μάλλον τυπικού χαρακτήρα, παρατηρήσεις στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ΑΟΖ ανακινήθηκε ξανά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από δήλωση του κ. Αναστασιάδη η οποία – ελέω και της προεκλογικής περιόδου η οποία εξελίσσεται στην Κύπρο – οδήγησε σε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση, με την πρωτοβουλία, μάλιστα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Έπειτα από όλα αυτά αναμένεται, όπως είναι προφανές, ο τρόπος αντίδρασης της Τουρκίας που, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ανακοινώσει γεωτρήσεις και έρευνες στο βόρειο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ έχει δεσμεύσει και περιοχές στο αδιαμφισβήτητο και ήδη οριοθετημένο τμήμα της, νότια το νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή