Ενίσχυση προϋπολογισμού της Ε.Ε. ζητεί ο Γιούνκερ

Ενίσχυση προϋπολογισμού της Ε.Ε. ζητεί ο Γιούνκερ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσουν περισσότερο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την περίοδο μετά το 2020, ώστε να αναπληρωθεί το κενό που θα προκύψει από την αποχώρηση της Βρετανίας.

Στο συνέδριο για τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος θα ξεκινήσει το 2021, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την ευρωπαϊκή συνοχή και τη γεωργία.

Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι Βρυξέλλες προτείνουν ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. να είναι υψηλότερος από το σημερινό επίπεδο του 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε., παρά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Οπως είχε επισημάνει κατά το παρελθόν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, το κενό που θα δημιουργηθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας αποτιμάται περίπου στα 12 με 13 δισ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές ευρωσκεπτικιστικές οργανώσεις κάλεσαν τους πολίτες της Βρετανίας να επανακτήσουν τον έλεγχο των χρημάτων τους, στη διάρκεια του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο συμφώνησε πρόσφατα να πληρώσει 50 δισ. στερλίνες για να καλύψει προσυμφωνημένες υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό της E.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή